Hrvatski radio

Radio Osijek

Kopački rit u zimskoj tišini

22.01.2023.

18:52

Autor: HRT Radio Osijek

Kopački rit

Kopački rit

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Volite li zimu bez snijega? Oblačan dan s temperaturom zraka koja se nećka između negativnog i pozitivnog predznaka. Drveće bez lišća, jata vrana i kormorana koji traže mjesto na golim granama, kolonija labudova uz vodeni kanal uz šum krila divlje guske koja tek naruši tišinu zimskog popodneva Kopačkog rita

Povratak prirodi tako je jednostavan i nadohvat ruke ako živite u Slavoniji. Potrebno je samo malo dobre volje ili nagovor aktivnijih ukućana kako biste se zaputili u izvornu  ljepotu. Može li zima bez snijega i već spomenuti oblačan dan donijeti zadovoljstvo? Siječanj već sam po sebi mjesec je koji bi neki najradije prespavali, no kako ne možemo određivati protek vremena svaki dan pa i onaj za koji ćemo reći da je depresivan može izgledati posebno. Kada zakoračite na šetnicu iznad vodene površine obrasle suhim šašom možete čuti tišinu i osjetiti da ste dio prirode u koju vrlo brzo utonete. 

Sve više posjetitelja Parka prirode prepoznaje što rit znači i nudi. Dobra je vijest da je u prošloj godini Park zabilježio nikad veću posjećenost. Prošla je godina nadmašila čak i onu 2019. za više od 10 posto, odnosno gotovo 50 tisuća posjetitelja. No brojna infrastruktura Parka traži angažman i ulaganje. Nekoliko tisuća metara izgrađenih drvenih šetnica na stupovima iznad vode zahtjevaju održavanje. Veći dio je obnovljen, a preostali tek čeka obnovu, no na nju se neće dugo čekati jer s prvim sunčanim zrakama i toplijim danima zasjat će ona u punom sjaju i dočekati nove posjetitelje. Ono što se moglo primjetiti je voda ispod šetnice što i nije posljednje vrijeme bio čest slučaj. Dojam močvare trebao bi ostati i u ljetnim mjesecima stalnim dotokom vode u suradnji s Hrvatskim vodama. 

Na blagdan svetog Vinka uglavnom su se obilazili vinogradi i podrumi, tako da ne treba čuditi manji broj posjetitelja koji je uživao u ljepotama Parka, no na to kao gost možete gledati i pozitivno. Prigoda je bila posjetiti dvorce u Tikvešu koji su u cijelosti obnovljeni i uz suvremenu tehnologiju spremni su vas vratiti u prošlost ili upoznati s florom i faunom ovog dijela Baranje. Zima je tek počela pokazivati svoju prirodu, tako da ne sumnjam da će do kraja biti prigode za vožnju brodom ili vlakićem  bjelinom krajolika. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.