Hrvatski radio

Radio Osijek

Korak do osnivanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu

20.10.2021.

16:23

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

Vukovarsko-srijemska županija uskoro bi mogla dobiti Lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu (kratica FLAG) po uzoru na dalmatinske, što će otvoriti nove mogućnosti povlačenja novca iz Europske unije. Danas je potpisivanjem sporazuma osnovan Inicijativni odbor za formiranje FLAG-a.

Osnivački je sporazum župan Damir Dekanić potpisao s predstavnicima LAG-ova Bosutski niz, Srijem i Šumanovci. "Uvijek promatramo što rade drugi, oni koji su ispred nas, i naravno da rado primjenjujemo dobre stvari koje su već uvele i druge zemlje polazeći kroz proces europske integracije, kao i one krajeve Hrvatske koji su već započeli te procese" rekao je župan Dekanić. "Na ovaj će se način postojeći LAG-ovi spojiti u jedan veći što im daje bolju perspektivu, ali i puno veća sredstva na koja mogu aplicirati", dodao je. Istaknuo je kako je jedan projekt u velikoj mjeri već pripremljen, no da bi se realizirao potreban je FLAG.
Predsjednik LAG-a Bosutski niz Zlatko Kobašević pojasnio je planove koje imaju vezano za FLAG, te što oni znače područje Vukovarsko-srijemske županije: "To je jedan novi oblik financiranja, koji do sada nismo imali na ovom području, kao i nova mogućnost prijavljivanja za sredstva iz Europskog fonda za ribarstvo i akvakulturu."
"LAG Bosutski niz sudionik je na brojnim radionicama kroz godinu i smatramo kako imamo mogućnost unaprijediti svoje kapacitete. Imamo Dunav, Savu i gospodarske ribare, pa će se osnivanjem FLAG-a otvoriti mogućnost financiranja, nabavke opreme ali i ostvarivanje svih ostalih mogućnosti koje se pružaju", istaknuo je Kobašević. Dodao je i da je sada najvažnije kreirati mogućnosti prema mjerama, a tu prvenstveno spadaju prerađivački kapaciteti. "Imamo i mogućnost uzgoja i prerade ribe na našem području", rekao je Kobašević.
Inače, samo Bosutski niz obuhvaća jedanaest jedinica lokalne samouprave, a teren će biti i dodatno analiziran, kako bi baš svi dobili mogućnost da se priključe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.