Hrvatski radio

Radio Osijek

20:01 / 03.03.2020.

Autor: RAdio osijek

Korizmeni susret s doktorom Antonom Tamarutom

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

„Kako je lijepo moći vjerovati”, knjiga svećenika i profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, doktora Antona Tamaruta predstavljena je u Osijeku na prvom korizmenom susretu čija je tema bila „Radost vjere”.

Program je u Klubu knjižare Nova organizirala Udruga katoličkih intelektualaca čija je predsjednica Ružica Pšihistal razgovarala s gostom, a suorganizator je korizmenih susreta i Udruga Duhos. Bilo je riječi o tome što gubimo ako ne vjerujemo te kako moć vjere pomaže nama i drugima kroz nas. Anton Tamarut promišlja o tome u knjizi u čijem uvodnom dijelu govori o tome kako je lijepo moći vjerovati, a zatim niže poglavlja: Vjera i razum na putu prema istome cilju, Teologija i umjetnost u duhovnom srodstvu, Čovjek – osoba koju Bog ljubi i u koju ima povjerenja, Teološko-antropološki pogled na školu, Teološko-ekleziološki pogled na vlast, moć i autoritet te Crkva – obitelj obiteljî. Na kraju je uvršten dio Kako je lijepo živjeti u prijateljstvu tijela i duše, u vedroj i tihoj simfoniji duhovne i tjelesne stvarnosti.

„Vjernici, kao što ja pokušavam u ovoj knjizi, svjedoče o svom iskustvu i kako oni vide svoje prednosti u tome što mogu vjerovati, što im je dano da vjeruju. Vjera nije nešto ekskluzivno, ona u sebi nema ništa elitističkog nego je uvijek poziv u zajedništvo, u dijeljenje iskustva. Vjera je iskustvo susreta – s Bogom i ljudima, iskustvo zajedničkog hoda i sigurnosti da nismo sami nego da smo u ovaj život pozvani i da nam je darovan život pun smisla koji smo pozvani otkrivati”, rekao je doktor Tamarut u Osijeku.