Hrvatski radio

Radio Osijek

Korona kriza - 57. dan

21.04.2020.

15:06

Autor: HRT web

Korona    kriza   -  57.   dan

Korona kriza - 57. dan

Foto: - / -

Danas je 57. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U protekla 24 sata evidentirano 27 novozaraženih koronavirusom, što je ukupno 1908 oboljele osobe. Učinjeno je 26.274. testiranja, od čega jučer 664, što daje postotak od 7,26% pozitivnih među onima koji su testirani.

Prosječna dob je 50,68 godina, a imamo 52,8% ženskih osoba i 47,2% muških , objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Novopreminula je jedna bolesnica u KB Dubrava, 1932. godište, ukupno ih je 48. Na respiratoru je 18 osoba. U ovom trenutku u bolnicama su na liječenju 317 bolesnika, sedam manje nego jučer, a kod kuće je na liječenju 742. Otpuštenih iz zdravstvenih ustanova imamo 424, dva više nego jučer i kod kuće oporavljenih odnosno izliječenih 377, što je 29 više nego jučer. To znači da imamo 801 oporavljenu osobu u Hrvatskoj, rekao je Beroš.

Podaci se u Hrvatskoj objedinjuju u 12:45, ii iznose na konferenciji za medije u 14 sati. Lokalni stožeri imaju svoja 24 satna razdoblja, neki od 10 do 10 sati, neki od 16 do 16 sati i mogu imati drugačije podatke, naglasio je Beroš.

Na pitanje o smanjivanju mjera na granici Božinović je rekao da se prije nekoliko dana produžila odluka o prelasku granice koja je usklađena na razini EU.

- Pratit ćemo ono što se zaključi na razini EU, a kad govorimo o spajanju obitelji to je izuzetak gdje granična policija omogućuje da se obitelji spoje, a ima još nekih izuzetaka po kojima se granica može prijeći, rekao je Božinović.

Capak je rekao da je moguće popustiti u nekim mjerama zabrane i daljnje odluke koje će donositi Vlada u suglasnosti s Kriznim stožerom ovisit će o epidemiološkoj situaciji i reći što pojedina situacija znači za broj novooboljelih u Hrvatskoj. Ne mogu odgovoriti na pitane o školama i fakulteti.

- Ono što znam da e-nastava teče dobro i mislim da nema nekih potreba, barem što se tiče fakulteta školska godina ne završi online, rekao je Capak.

Na pitanje kako neki biskupi traže ukidanje zabrane vjerskih okupljanja i traže dopuštenje da su vjernici na misama Božinović je rekao da Vlada i ministri rade na tome da se napravi izlazna strategija popuštanja mjera. Kad taj posao bude dovršen, a trebao bi biti ovaj tjedan, onda ćemo moći konkretno govoriti o tome. Svaka djelatnost, svaki posao uključuje situaciju koja se treba tretirati prema epidemiološkim uvjetima. Sve treba biti dobro usklađeno s potrebama raznih dionika u društvu, uključujući i gospodarstvo. Kod svake takve odluke napravit će se procjena epidemioloških rizika u tom trenutku, rekao je Božinović.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića, na traženje novinara, koji kaže da se odluke trebaju donositi na razini politike, a ne struke, Božinović je rekao da je to na tragu prethodnog odgovora jer se sve odluke donesene preporuku struke, a donijela ih je politika.

- Vlada rukovodi procesom od prvog dana, dodao je.

- Od prvog dana komuniciramo vrlo jasno da ovo nije situacija koja će proći tako brzo. Preporučujemo svima da poslodavci organiziraju poslovanje prema preporukama epidemiološke struke. Ulaganje koje povećava sigurnost i smanjuje širenje virusa je dobrodošla, rekao je Božinović.

Na pitanje o popuštanju mjera uz ove oscilacije u broju novozaraženih posljednjih dana Capak je rekao kako ove manje oscilacije nisu toliko bitne.

- Bitno je kad pogledate petodnevne prosjeke da je silazni trend i on blago pada. Nadamo se da će taj pad biti veći. Epidemiološka situacija ne procjenjuje sam po padu novozaraženih nego i po nizu drugih elemenata, objasnio je Capak.

Na pitanje hoće li krenuti dijagnostike po bolnicama Beroš je rekao da mu je drago što se vraćaju na uobičajene teme u zdravstvu poput liste čekanja.

- Ne samo elektivne zahvate nego i naručene dijagnostičke pretrage počet ćemo vraćati u normalu, a vodit ćemo računa i o zaostacima u ovom razdoblju koje ćemo probati nadoknaditi, rekao je Beroš.

O rezultatima inspekcije u domu za starije i nemoćne u Splitu rekao je da izvješće nije gotovo te da će ono biti gotovo sutra, kako je već prethodno i govorio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.