Hrvatski radio

Radio Osijek

Korona u Osijeku povećala broj nezaposlenih za 7 posto

01.06.2020.

13:42

Autor: Neven Knežević

Korona u Osijeku povećala broj nezaposlenih za 7 posto

Korona u Osijeku povećala broj nezaposlenih za 7 posto

Foto: - / -

Posljednji podaci iz Zavoda za zapošljavanje, regionalnog ureda u Osijeku pokazuju da se od uvođenja mjera nacionalnog stožera sredinom ožujka pa do prošloga tjedna nezaposlenost povećala za 7 posto, no ono što raduje veliki broj poslodavaca ubrzo je nakon otkaza radnike vratio na tržište rada

Koliko je epidemija korona virusa utjecala na porast broja nezaposlenih? Svakako da jest. Krajem travnja u Regionalnom uredu Zavoda za zapošljavanje u Osijeku evidentirano je 17966 nezaposlenih što je povećanje za 7,7 posto ili oko 1300 osoba više nego u istom razdoblju lani. No ono što važnije kada je riječ o posljedicama emidemije izazvane korona virusom da je od 20.ožujka kada su na snagu stupile mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite o zatvaranju velikog dijela djelatnosti pa do kraja svibnja, nezaposlenost porasla za 7 posto. "Porast broja nezaposlenih u tom razdoblju je manji nego što smo na početku očekivali da će biti", rekao je predstojnik Regionalnog ureda Ivan Ravlić. Napomenuo je da su vladine mjere potpore za očuvanje radnih mjesta bile pravovremene što govori i podatak da je veliki broj poslodavaca koji je svojim radnicima uručio otkaz, iste zaposlenike uskoro vratio na posao jer im je kroz potpore osiguran minimalni osobni dohodak. 

Ravlić je istaknuo da je područna služba u Osijeku u samom početku primila oko 4 tisuće zahtjeva poslodavaca za potporom čime je obuhvaćeno 23 tisuće zaposlenika, a za isplatu u travnju se javilo 5 tisuća poslodavaca za isplatu plaće za 27 tisuća radnika. "Sve druge mjere poput prekvalifikacija, samozapošljavanja, stručnog usavršavanja i drugih u tom razdoblju", napominje Ravlić, "bile su stavljene u stanje mirovanja, no uskoro će se ponovno pokrenuti." 

Dobra je vijest da će i dio sezonaca koji je svake godine odlazio raditi od proljeća do kraja ljeta na Jadran ipak pronaći sezonski posao u hotelijerstvu i turizmu. Podsjetimo, prošle godine s evidencije Regionalnog ureda u Osijeku na sezonski posao duž obale otišlo je oko 2 tisuće sezonaca. Ove se godine očekivao i veći broj. "Ipak", kaže predstojnik osječkog ureda, "pristižu zahjtevi poslodavaca s Jadrana, tako da počinje popuna radnih mjesta u manjim turistički objektima, a od 15. lipnja sezonci će pronaći radno mjesto i u većim hotelskim kućama i ugostiteljskim objektima koji će otvoriti svoje kapacitete." 

Galerija
poslovni hr., Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.