Hrvatski radio

Radio Osijek

12:55 / 11.03.2020.

Autor: Neven Knežević

Koronavirus zasad slavonskom turizmu ne stvara veće poteškoće

tz osijek

tz osijek

Foto: - / -

Širenje koronevirusa postalo je globalni problem. Proširio se u više od sto zemalja i nije samo zdravstveni problem, nego je teškoće stvorio u svim područjima života pa tako i u turizmu. Istražili smo kakvo je stanje u Osijeku, sjedištu slavonsko - baranjske regije

Već više od mjesec dana vijest dana u cijelom svijetu je širenje korona virusa koje uzima sve više maha. Tisuće žrtava sa smrtnim ishodom, te više od 100 tisuća zaraženih, trenutni je epilog virusa za kojeg još nema spasonosnog cjepiva. No posljedice su sve veće na području gospodarstva, pa tako i u turizmu. Nažalost, tu bi Hrvatska mogla biti među najpogođenijim zemljama, jer svaka peta kuna dolazi u državni proračun upravo iz ove gospodarske grane. Ministar Gari Capelli vjeruje da će se situacija ubrzo smiriti. Prošla godina bila je rekordna, a i mjesec siječanj pokazivao je takvu tendenciju. "U siječnju ove godine, primjerice, kineski turisti ostvarili su 26 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec lani, dok je u veljači zabilježen pad, što je i očekivano s obzirom da su brojne aviolinije prema europskim destinacijama iz Kine stopirane", rekao je Capelli, te istaknuo "ako se virus ubrzo zaustavi možemo se brzo oporaviti". Treba napomenuti da je početak one prave predsezone mjesec svibanj.

A kakvo je stanje u turizmu i izgledima do kraja godine na području Slavonije i Baranje odnosno u Osijeku?

Direktor Turističke zejadnice grada Osijeka Saša Uranjek također je istaknuo da je prošla godina bila rekordna, a taj se trend nastavio u siječnju i veljači ove godine. "No najnovije odredbe o odgađanju ili stopiranju ekskurzija i okupljanja upalio je crvenu lampicu našim turisitičkim agencijama i uslugama smještaja da moraju razmišljati kako dalje". Uranjek napominje da do početka travnja nema većih i atraktivnijih događanja poput manifestacija i festivala. "Ako se kriza s koronavirusom nastavi treba biti zabrinut, jer će izostati turistička potrošnja", napominje direktor TZ Osijeka. Kada je riječ o pristajanju kruzera uz osječku obalu, Uranjek je istaknuo da se i tu očekivalo povećanje broja dolazaka za 20 posto. 

foto: glas slavonije

foto: glas slavonije

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.