Hrvatski radio

Radio Osijek

Kotač i pero u Belom Manastiru

06.11.2020.

13:10

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

U belomanastirskoj Ulici 5. studenoga danas je otkrivena skulptura posvećena romskom jeziku i kulturi. Skulpturu, rad akademskog kipara Saše Sermeka iz Grabovca, otkrili su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica Saveza Roma "Kali Sara" Suzana Krčmar i gradonačelnik Tomislav Rob.

Beli je Manastir jedan od pet hrvatskih gradova koji je ulicu ili park posvetio 5. studenome - Svjetskom danu romskoga jezika. "Kotač i pero simbol su očuvanja romskog jezika i predstavlja želju romske zajednice za obrazovanjem i težnju za očuvanjem romskog jezika", izjavio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Dodao je kako se romskim jezikom mladi Romi sve manje služe, a riječ je o jeziku kojeg koristi 22 milijuna u svijetu. "Nestankom jezika nestat će jedan narod", rekao je Kajtazi te zahvalio lokalnoj zajednici na pomoći kako se to u Baranji ne bi dogodilo. Istaknuo je kako u Osječko-baranjskoj županiji Romi govore starorumunjskim jezikom koji nije jedinstveni jezik većine Roma, a čine se veliki napori u standardizaciji romskoga jezika što je dugoročan proces. 

"Romi su dio naše zajednice i ovoga grada, i s njima dobro surađujemo", rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. Rješavaju se životna pitanja Roma, a jedno od najvažnjih je pitanje obrazovanja. "Ova skulptura i ulica simbol su romskog jezika, tradicije i kulture i naše želje da nastavimo odlično surađivati kako bi svi u ovom gradu bili jednako obrazovani i zadovoljni i da radimo na prosperitetu grada i njegovog pokretanja u pozitivnom smjeru", zaključio je Rob. 

Svjetski dan romskog jezika i Dani romske kulutre u Osječko-baranjskoj županiji nastavljaju se danas u Belišću javnom tribinom u 17 sati u Centru za kulturu Sigmund Romberg te projekcijom filma "I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu" u subotu u 17 sati u Centru kulture Matije Petra Katančića u Valpovu. 

Veljko Kajtazi za Dobar dan

Kajtazi i Rob

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.