Hrvatski radio

Radio Osijek

Krajem kolovoza vrhunac ambrozije

19.08.2015.

13:24

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U posljednjih 15-tak godina povećan je broj alergičara.Prednjače alergije na ambroziju koja ovih dana počinje znatno utjecati na kvalitetu njihova života.

Slavonija i Baranja prednjače po broju alergičnih na ovaj korov. Riječ je o visoko alergenom korovu koji izaziva brojne zdravstvene teškoće ali i velike troškove našem zdravstvenoim sustavu, jer alergije su u porastu, obolijevaju mlađi ljudi kod kojih se može razviti i bronhijalna astma. Simptomi koji odvode liječniku su dobro poznati, ali ponovit ćemo ih: kihanje, šmrcanje, pečenje očiju, kašljanje, a kod nekih i teško disanje, spazam i nemogućnost udaha. Liječi se simptomatskom terapijom, tabletama i pumpicama ali i proveđenjem hiposenzibilizacije. Prema zadnjim mjerenjima u metru kubnom zraka izbrojano je 30-tak zrnaca peludi ambrozije, što nije zabrinjavajuće ako se prisjetimo rekorda iz 2010.godine kada je izmjereno 1610 zrnaca. Najavljena kiša trebala bi donijeti olakšanje i alergičarima, a vrhunac ambrozije očekuje se krajem kolovoza i početkom rujna./ Tonski zapis iz programa Radio Osijeka /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.