Hrvatski radio

Radio Osijek

Kreće izgradnja 24 POS-ova stana

03.02.2020.

14:38

Autor: HINA / Ž. Bačić

Ž.Bačić

Ž.Bačić

Foto: - / -

Nakon 30 godina u Belišću je položen temeljni kamen za POS - ovu zgradu, u koju će se za nešto više od godinu dana useliti 24 mlade obitelji. Dio je to brojnih demografskih mjera kojima u tom industrijskom gradu nastoje zadržati mlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar je izjavio kako će se završetkom projekta, za nešto više od godinu dana, riješiti stambeno pitanje za 24 mlade obitelji, i to jednim od najpovoljnijih modela na tržištu. Podsjetio je kako je u sklopu modela POS-a dosad izgrađeno 8300 stanova, a ove se godine očekuje oko tisuću. U prošle dvije i pol godine oko 9.300 mladih obitelji riješilo je stambeno pitanje putem subvencioniranih kredita, u tim se obiteljima rodilo više od tisuću djece i to je prava demografska mjera, poručio je Štromar. Na sastanku s gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem ocijenio je kako se posljednjih dana nad projektom POS-a "možda nadvila neka sjena", ali novi direktor APN-a Dragan Hristov ima zadaću "očistiti tu sumnju". "Poslali smo već unutarnju reviziju, mijenjat ćemo neke procedure, ako bude trebalo promijenit ćemo i zakon ili neki njegov dio kako bi se opet dobilo povjerenje u ovaj odličan projekt s kojim ćemo nastaviti", istaknuo je Štromar. Novi direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) Dragan Hristov je rekao da je došao u APN kako bi se krenulo novim putem. Gradonačelnik Dinko Burić zahvalio je ministarstvu i APN-u na potpori tom projektu kako bi se mladim obiteljima, ali i drugima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, što u gradskoj upravi smatraju demografskom mjerom.
Na upit novinara što će biti sa POS-ovim stanom koji je kupio bivši direktor APN-a Krešimir Žunić te je li tu sve bilo legalno, ministar Štromar je rekao kako će zakonitost tog postupka utvrditi DORH, a on je poslao internu reviziju ministarstva u APN, koja će provjeriti sve dodjele stanova unatrag nekoliko godina. Bačena je nekakva sjena na POS i zaprljao se. Moramo ga hitno očistiti na konkretan i jasan način, dodao je Štromar. Je li Dragan Hristov prava osoba za taj posao s obzirom na to da je svojedobno nečasno otpušten iz APN-a, pitali su novinari a Štromar odgovorio kako je utvrđeno da je on dobio otkaz na nezakonit način i vraćen je na posao. Štromar je na pitanje je li razlog davanja otkaza bio politički, zato što HNS tada nije bio na vlasti, odgovorio kako je i to moguće s obzirom na to da u obrazloženju nije bio naveden razlog davanja otkaza, a imao je ugovor na neodređeno vrijeme. Hristov je novinarima izjavio kako se u APN-u, s obzirom na posljednje nemile događaje, mora utvrditi pravo stanje stvari te provjeriti je li bilo nepravilnosti, o čemu će se obavijestiti mjerodavne institucije. "Što se tiče daljnjeg poslovanja, promijenit ćemo akte, ako treba i zakonske odredbe, kako više ne bi bilo takvih anomalija, i da stanove dobiju oni koji ih zaslužuju", poručio je Hristov. Direktor APN-a Hristov je na novinarsko pitanje hoće li bivši direktor Žunić morati vratiti sporni stan ako se utvrde nepravilnosti odgovorio: " Apsolutno." "Gospodin Žunić će biti stavljen na nekakvo mjesto jer ima takav ugovor, ali neće imati nikakvu funkciju, već će biti raspoređen adekvatno njegovoj školskoj spremi i iskustvu, i tamo će pričekati dok se te stvari ne riješe", rekao je Hristov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.