Hrvatski radio

Radio Osijek

Kreće izgradnja sustava odvodnje za područje Belog Manastira

05.03.2021.

16:07

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Foto: - / -

U Belom je Manastiru potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji sustava javne odvodnje. Dio je to europskog projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture za područja Grada Belog Manastira i prigradskih naselja Branjinog Vrha, Šumarine i Šećerane.

Vrijednost projekta aglomeracije je 145 milijuna kuna, od čega će se iz EU fondova sufinancirati 72%, a planirani je rok za završetak radova 2023. godina.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob istaknuo je kako je ovo iznimno važan projekt za Beli Manastir jer će se njime riješiti problem svih prigradskih naselja: "S ovim ćemo riješiti gorući problem s obzirom na to da smo imali velikih problema s mobilnim odvozom fekalija s područja cijelog grada i prilagoditi se europskim standardima. S obzirom na to da će iduća perspektiva biti zeleno i ekološko osviješteno, mi smo s ovom aglomeracijom i uređajem za pročišćavanje, koji će doći u dugoj fazi, doći skoro na 100% pokrivenosti odvodnjom", rekao je Rob i zamolio sugrađane na razumijevanje za vrijeme trajanja radova jer će zahvaljujući prijavljenim projektima i europskom novcu Beli Manastir i šira okolica uskoro će postati veliko gradilište

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić: "Trenutačno je u Osječko-baranjskoj županiji preko 2 milijarde kuna projekata koji su vezani na Hrvatske vode i što se tiče projekata Hrvatskih voda. To su kvalitetni projekti koji pridonose podizanju kvalitete života stanovnika Belog Manastira i triju prigradskih naselja", rekao je Anušić i napomenuo kako se izvlači maksimum od onoga što se u ovom trenutku može na području Baranje jer postoji izvrsna komunikacija na vertikali Grad - Općina - Županija - Ministarstvo - Vlada Republike Hrvatske.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković napomenuo je kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podupire ovakve projekte jer podrazumijevaju vodoopskrbu i pročišćavanje otpadnih voda, a posebno će biti važni za razvoj Baranje kao turističke destinacije, ali i gospodarstva: "72 posto sredstava će biti iz EU fondova što je 84 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Vlada Republike Hrvatske će putem resornog ministarstva dodati 14 milijuna kuna, Hrvatske vode isto tako 14 milijuna kuna i tek nešto više od 4 milijuna kuna bit će lokalni doprinos", rekao je Đuroković i dodao kako Hrvatske vode trenutačno provode 7 EU projekata na području Županije

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo što može nazočiti realizaciji vrijednih EU projekata poput ovoga, a kojima se poboljšava standard stanovništva: "Na ovakve se projekte nadovezuju i novi. U novom programskom razdoblju 2021-2027. čeka nas ponovno nova lijepa omotnica novih projekata, novih izazova i nadam se da ćemo konačno učiniti ovakvu vrstu infrastrukture dostupnom u cijeloj Republici Hrvatskoj."

U idućoj fazi unaprjeđenja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir planirani su nabavka pročistača otpadnih voda i gradnja mreže nerazvrstanih cesta.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.