Hrvatski radio

Radio Osijek

Krenula 10. Karavana Mostar-Vukovar

28.04.2022.

13:52

Autor: Radio Osijek/TM

Biciklistička karavana Mostar - Vukovar

Biciklistička karavana Mostar - Vukovar

Foto: Božidar Vrselja / -

Iz središta Mostara na desetu biciklističku karavanu prijateljstva prema Vukovaru danas je krenulo 45 biciklista, kako bi ponovno povezali dva grada prijatelja te iskazali počast svim žrtvama rata u BiH i Hrvatskoj.

U Vukovar bi, nakon prijeđenih 450 kilometara trebali stići nakon četiri dana, 2. svibnja. Karavana se održava nakon dvogodišnje stanke zbog problema s epidemijom koronavirusa. Organizator biciklističke karavane je Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bike" u suradnji s više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske. Predsjednik udruge Toni Zorić istaknuo je kako će biciklisti tijekom puta odati počast, napose žrtvama Vukovara u kojemu je tijekom tromjesečne opsade 1991. godine poginulo oko 3.500 osoba.

Prije početka karavane sudionici su položili cvijeće i zapalili svijeće kod središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.Tijekom ovogodišnje karavane biciklisti će promovirati i hercegovačke proizvode, dijeleći darove u BiH i Hrvatskoj.


„Više je razloga za organizaciju ovakve nesvakidašnje manifestacije, a glavni je razlog obilježavanje 31. godišnjice ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (današnje Borovo)”, ističu organizatori. „Taj događaj, uz „krvavi Uskrs“ na Plitvicama, obilježio je početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, a nagovijestio je događaje koji će se zbiti i u BiH. Karavanom se također želi odati počast svim žrtvama u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara u kojemu je tijekom tromjesečne opsade poginulo oko 3.500 osoba, od kojih više od tisuću civila”, navodi se u najavi karavane.

„Biciklističkom se karavanom ujedno želi povezati gradove Vukovar i Mostar, ta dva ratom napaćena i izmučena grada, čija se sudbina promijenila kao posljedica ratnih događanja. Karavanom se žele isplesti niti prijateljstva između dvije države i dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi. U tu nit želimo povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti”, ističe Božidar Vrselja, član IPA/International Police Association/ sekcije Osijek, koji u karavani sudjeluje kao potpora njezinom osiguranju. U karavani sudjeluju Danijel Katić, djelatnik PU Osječko-baranjske ujedno i član BK BIZ bike17 iz Bizovca te član istoga kluba Zlatko Kučinac.

IPA sekcija Osijek pružati će osiguranje etape kao prethodnica biciklistima i logistička podrška organizatorima od Mostara do Vukovara. Prije sudjelovanja u mimohodu, sudionici Karavane zapaliti će svijeće na Memorijalnom groblju u Vukovaru te na Spomen obilježju Ovčara. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.