Hrvatski radio

Radio Osijek

14:22 / 21.02.2022.

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Krenuli radovi na spašavanju Bajera Jug II

Bajer Jug II

Bajer Jug II

Foto: Krunoslav Inhof / Radio Osijek

Na osječkom Bajeru na Jugu II počela je izgradnja zdenca za prihranjivanje vodom kako bi se spriječilo isušivanje jezera čija je razina vode proteklih godina značajno opala. Vrijednost projekta je pola milijuna kuna, a radovi bi trebali završiti za mjesec dana.

Proteklih nekoliko godina razina vode u Bajeru Jug II značajno je opala. Pretpostavlja se da je došlo do promjene toka podzemnih voda uzrokovanih izgradnjom južnog kolektora, zbog čega u budućnosti postoji mogućnost potpunog presušivanja jezera. Stanovnici ovoga dijela grada u organizaciji bivšeg predsjednika Gradske četvrti Igora Pandžića organizirali peticiju za spas Bajera: "Učinili smo sve što je u našoj nadležnosti. Čistili smo Bajer, pokrenuli i peticiju koju je potpisalo više od 3000 ljudi, no dalje nismo mogli sami, trebali smo pomoć vlasti. Nadamo se pozitivnom rezultatu i da ćemo od ovog prostora napraviti moderno i urbano kupalište. I ove godine ćemo organizirati akciju čišćenja oko Dana Gradske četvrti i pripremiti kupalište za sezonu koja slijedi", rekao je Pandžić.

Projekt će u djelo provesti tvrtka Vodovod-hidrogeološki radovi. Kako je istaknuo direktor Ivan Tolarić, ako sve bude prema planu, voda bi u bajeru mogla biti na staroj razini za otprilike dva mjeseca: "Zdenac će sutra biti ugrađen. Radovi koji slijede nakon toga su čišćenje zdenca, a početkom sljedećeg tjedna bi trebali znati konačne rezultate njegove izdašnosti. U daljnjem razdoblju od otprilike tri do četiri tjedna bi ukupan projekt opremanja zdenca trebao biti gotov. Tada bi se i krenulo s punjenjem bajera. Kroz nekih dva mjeseca samog crpljenja vode bajer bi trebao biti napunjen te će se dalje po potrebi samo održavati razina vode, ovisno o potrebama", rekao je Tolarić i dodao kako će se kopati do dubine od 90 metara, a očekuje se kapacitet punjenja 25 litara u sekundi.

Nakon završetka radova, gradonačelnik Ivan Radić, najavio je uređenje okoliša i infrastrukture: "Učinit ćemo sve da se napuni i da u budućnosti od njega napravimo moderno, urbano izletište i kupalište s nadstrešnicama, klupicama, roštiljima i ostalim sadržajima gdje će, ne samo stanovnici Gradske četvrti Jug 2, nego cijelog Grada Osijeka dolaziti ovdje i kupati se i na izlet", rekao je Radić i dodao kako je vrijednost projekta koji obuhvaća ispitivanje tla i gradnju objekta za navodnjavanje oko 500.000 kuna.

Ivan Radić, Igor Pandžić i Ivan Tolarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.