Hrvatski radio

Radio Osijek

Krenuo 11. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica

06.07.2022.

14:44

Autor: Radio Osijek/TM

Krenuo 11. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica

Krenuo 11. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica

Foto: Vukovarsko-srijemska županija / -

Sa spomen područja Ovčara danas je krenuo 11. ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizira povodom 27. obljetnice srebreničkog genocida.

Galerija
Krenuo 11. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica , Foto: Vukovarsko-srijemska županija/-
Krenuo 11. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica , Foto: Vukovarsko-srijemska županija/-

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dvaju gradova žrtava, Vukovara i Srebrenice, želi se podignuti svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.

Na put dug 227 kilometara, preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika, krenuli su ultramaratonci Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Duško Štrbac koji bi u Potočare trebali dotrčati 10. srpnja, pred obilježavanje obljetnice stradanja Srebrenice. Njima će se na pojedinim dionicama ultramaratona pridruživati i drugi trkači.

Maratonce je u jutarnjim satima iz Vukovara ispratio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši: „Izražavam prije svega svoje divljenje vama ultramaratoncima koji sudjelujete u utrci do kraja i naravno svima onima koji sudjeluju na pojedinim dionicama. Pokazujete svoju strašno veliku volju, ali isto tako i humano srce iz kojeg razloga Županija i ja kao župan podržavam ovu akciju. Ne smijemo zaboraviti stradanja nedužnih ljudi, a ovo je jedan od dobrih primjera kako i na koji način na to treba podsjećati.” Dekanić je poručio kako se nikad ne smije zaboraviti što se dogodilo u Vukovaru i Srebrenici te se mora rasvijetliti sudbina svake osobe nestale u ratnom vihoru u Hrvatskoj i BiH.

Ultramaratonci su se nakratko zaustavili u Osijeku gdje je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Ekrem Bećirović uz ostalo izjavio: „Naša poruka je poruka mira. Ovaj ultramaraton se zove Ultramaraton mira i mi želimo skrenuti pozornost i na žive i na one koji će se roditi da znaju što se dogodilo na ovim prostorima. U početku se dogodio jedan zločin u Vukovaru, nažalost, na kraju je rat završio genocidom u Srebrenici. i evo 27 godina od toga što se desilo, mnoge stvari se nisu promijenile. Još uvijek ispada da mi dokazujemo da je bio genocid dok ga drugi negiraju. Mi želimo našoj domaćoj i svjetskoj javnosti ukazati na nevino stradale žrtve u dvjema državama danas, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin podsjetio je da su u Vukovaru i Srebrenici bile dvije najveće tragedije na tlu Europe od vremena Drugog svjetskog rata. „Ono što mi je osobno drago jest što su od četiri ultramaratonaca dvojica Osječana – Robert Kasumović i Dražen Čučić, na čemu im svima čestitam. Evo svoj četvorici, a kažem, posebno mi je drago što imamo dvojicu Osječana ovdje. Još ono što je važno jest da se na ovaj način šalje poruka mira”, rekao je Vulin. 


Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića i Grada Sarajeva.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.