Hrvatski radio

Radio Osijek

Krenuo projekt "Čist grad - naš ponOS"

16.09.2019.

14:49

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Projekt Grada Osijeka o održivom gospodarenju otpadom "Čist grad - naš ponOS" u ponedjeljak je i službeno pokrenut. Njegov je cilj sustavnom kampanjom izobrazno-informativnih aktivnosti obuhvatiti sve građane i gospodarski sektor te ih educirati o održivom gospodarenju otpadom.

Projekt "Čist grad - naš ponOS" održavat će se sve do 29. travnja 2020. s ciljem podizanja svijesti građana i dionika gospodarskog sektora na području Grada Osijeka kako bi ih se educiralo o kružnom gospodarstvu, potrebi smanjenja nastanka otpada, korisnosti ponovne upotrebe predmeta, kompostiranja, pravilnog postupanja s građevinskim otpadom, recikliranja te o vrijednosti otpada kao sirovine i mogućnostima njegove uporabe radi smanjenja otpada na odlagalištima - istaknula je pročelnica Upravnog odjela Grada Osijeka za zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić: "Danas započinje kampanja i svi ste već vjerujem po gradu mogli vidjeti bilborde. To su poruke kojima želimo zaintrigirati u ovom trenutku javnost i korak po korak, kako je to zamišljeno projektima, aktivnostima provesti sudionike u ovom postupku kroz cijelu priču."

Ciljane su skupine svi sugrađani, od vrtićke djece pa sve do onih najstarijih, ali i gospodarski sektor. Svi će oni brojnim aktivnostima biti uključeni u projekt. Njegova je ukupna vrijednost 2 milijuna i 300 tisuća kuna, a Grad Osijek sredstva je osigurao putem natječaja Ministarstva zaštite okoliša tako da je 2 milijuna kuna iz EU fondova. Projekt će se provoditi u suradnji s gradskom komunalnom tvrtkom Unikom, koja već duže vrijeme radi na unaprjeđenju odvajanja svih vrsta otpada: "Svako domaćinstvo u gradu Osijeku ima mogućnost odvajanja otpada na kućnom pragu i možemo očekivati da ćemo do kraja idućeg mjeseca u svakoj zgradi moći odvajati pet vrsta otpada, što jedinstven slučaj u Republici Hrvatskoj. Dakle, sada je sve na nama. Tu su i reciklažna dvorišta koja anuliraju bilo kakvu potrebu i bilo kakvo opravdanje za bacanje otpada u okoliš. Sve što vam ne treba možete potpuno besplatno i bez ikakve naknade odložiti na reciklažno dvorište", istaknuo je direktor Unikoma Davor Vić i dodao kako se i projekt "Čist grad - naš ponOS" provodi s ciljem dodatnog educiranja građana i gospodarskog sektora kako bi se ispunila obveza Europske unije, koju je prihvatila Republika Hrvatska, a time i grad Osijek, da mora se razvrstavati 50% otpada.

To je potvrdio i zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota te istaknuo kako se i završetkom projekta, krajem travnja iduće godine, neće prestati s edukacijama: "Naravno da aktivnosti koje ćemo provesti kroz sam projekt da oni imaju svoju vrijednost i težinu i nakon što završi projekt. To znači da ih i dalje možemo u gradu primjenjivati jer nakon prestanka projekta još uvijek nije završen cilj akcije sve dok minimalno ne razvrstavamo preko 50% komunalnog otpada."

Dodajmo kako u Hrvatskoj prosječno stvaramo 370 kilograma otpada po osobi godišnje, što je daleko od europskih (i planiranih) 57 kilograma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.