Hrvatski radio

Radio Osijek

Krešo Beljak: Decentralizacija je temelj, više novca lokalnoj razini

27.11.2017.

13:20

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

27 godina Hrvatskom vladaju trgovački, bankarski i ostali lobiji, nema decentralizacije , vladajuća elita je poslušnička- ocijenio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak na konferenciji za novinare u Osijeku. HSS će, kaže Beljak, ponuditi nužne reforme a ključna je decentralizacija.

Beljak je ocijenio da su u prošlih 27 godina Hrvatskom uglavnom vladali trgovački, bankarski i drugi lobiji, a zbog velikog uvoza jeftinih i loših prehrambenih proizvoda mnogi domaći poljoprivredni  proizvođači došli su u situaciju da im se više ne isplati proizvoditi.  U izradi novog stranačkog programa HSS će ponuditi nužne reforme koje sada ne nude vladajući koji, kaže, rade u interesu onih koji će ih za godinu ili dvije pogurati na dobro plaćena mjesta u međunarodnim institucijama.

HSS se zauzima za decentralizaciju potrebnu jer 90% poreza odlazi u Zagreb te čelnici manjih sredina u Zagrebu moraju moliti za novac koji im pripada jer je u tim sredinama i prikupljen. Treba ići u smjeru da veći dio toga novca ostane na lokalnim razinama koje trebaju upravljati  svojim razvojem onako kako one najbolje znaju- kaže Beljak. 

Mladi ne odlaze iz Hrvatske samo zato  jer nema posla, već i stoga jer ne žele gledati u što se hrvatsko društvo pretvorilo. Njih zanima budućnost a kod nas je prošlost postala nešto u čemu živimo. Vrtimo se u krugu od jedne do druge obljetnice i komemoracije. Kao hrvatski branitelj mogu reći da ne trebamo nikad zaboraviti što nam se događalo u prošlosti ali mi ne možemo živjeti ni u 1941. niti u  1991., već u 2017. godini i gledati prema 2027. godini, poručio je Beljak.

Na novinarski upit ima li u HSS-u osipanja članstva Beljak je odgovorio kako u stranci uvode red te da im je u tome bitan kvalitet, a ne kvantitet članova. Što smo imali više članova, imali smo manje glasova na izborima- opisao je neobičnu situaciju Beljak. Mnogi ljudi koji su se jako dobro okoristili sa svojim članstvom sada su jako glasni, ali mi otvaramo vrata mladim ljudima, koji su budućnost stranke- zaključio je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.