Hrvatski radio

Radio Osijek

Krivolovci čine veliku štetu ribljem fondu u Kopačkom ritu

16.05.2019.

15:01

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

Kod kompleksu dvoraca Tikveš organizirana je akcija ekološkog zbrinjavanja ribolovnih mreža, ilegalno korištenih na području Kopačkog rita. Štetu na ribljem fondu teško je utvrditi, kažu u Parku prirode, ali je velika

Ribolovne alate zaplijenili su čuvari prirode Javne ustanove tijekom redovitog nadzora i kontrole Parka prirode kako bi zaštitili riblji fond Kopačkog rita, koje je jedno od rijetkih preostalih poplavnih područja Dunava, a uz deltu Dunava u Rumunjskoj, jedino preostalo veliko prirodno mrijestilište slatkovodne ribe. "Cilj je provesti zaštitu na najbolji mogući način. Ovo nije naša posljednja akcija, a uspjeh oko zapljene mreža daje nam motivaciju za daljnje nastojanje u sprečavanju krivolova", rekao je ravnatelj Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović. 

"Krivolovci su aktivni gotovo svakodnevno, a šteta koja se pri tome počini daleko je veća od cijene same ribe, jer je riječ o maticama u mrijestu, a krivolov izravno utječe i na daleko šire područje od Kopačkog. Nažalost ne znaju se i počinitelji odnosno ribokradice", napomenula je voditeljica službe za zaštitu prirode u Parku prirode Ljubica Šunjić. "Nažalost do sada smo uspjeli prikupiti samo ribolovne alate, dok je policija podnijela kaznene prijave protiv nepozantih počinitelja", zaključila je.

Državni inspektor u očuvanju okoliša Željko Vuković istaknuo da je na tom području kao inspektor radi od 2001. godine, te se od tada nije puno poduzelo kako bi se zaštitilo od krivolova, kako u izlovljavanju ribe tako i odstrijelu divljači. Kako je rekao, djelatnici Parka poduzimaju sve kako bi spriječili krivolov, no na 20 tisuća hektara nadzor obavlja svega pet djelatnika, a trebalo bi ih biti nekoliko puta više. Jednako tako, kaže Vuković, "ribokradice imaju kvalitetnije i brže čamce tako da za nekoliko minuta mogu napustiti hrvatskih terijtorij. Štete od krivolova su velike. U samo jednoj noći, najčešće puštanjem struje u vodu, uništi se nekoliko tona najkvalitetnije ribe." Dobra je vijest", napominje Vuković, "da se posljednje vrijeme intenzivirala suradnja s Policijskom upravom Osječko - baranjskom u pomoći oko nadzora Kopačkog rita. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.