Hrvatski radio

Radio Osijek

Krizno volontiranje u vremenima izbjegličke krize

18.01.2017.

12:52

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku traje dvodnevni međunarodni skup o volonterskim uslugama u vremenima izbjegličke krize koji je okupio predstavnike civilnog sektora iz naše zemlje, Makedonije, Srbije, Mađarske, Belgije i Velike Britanije.

Govori se o načinima pružanja podrške izbjeglicama i njihovoj socijalnoj integraciji, nacionalnim politikama zaštite i zbrinjavanja izbjeglica te iskustvima volontera. Kao problemi istaknuti su nedostatak edukacije i potpore volonterima te je zato cilj konferencije izraditi  preporuke za poboljšanje volonterskih usluga u kriznom volontiranju koje bi trebale biti univerzalne za cijelu rutu kojom izbjeglice prolaze. 

Osječki Volonterski centar uključio je od početka migrantske krize oko 200 volontera koji su  bili potpora u izbjegličkim centrima u Opatovcu i Slavonskom Brodu  a još uvijek i u Centru za azilante  u Kutini. 

Provoditelj projekta je Udruga „MI“ – Split, a projektni partneri su Novosadski humanitarni centar (Srbija), Udruga Legis (Makedonija), Volonterski centar Sheffield (UK), Volonterski centar Önkéntes Közőpont Alapítvány (Mađarska), Hrvatska mreža volonterskih centara (Hrvatska) i Europski volonterski centar (Belgija). Projekt je sufinanciran sredstvima iz programa „Europa za građane“ Europske unije, a njegova ukupna vrijednost je 147500 eura. Implementacija je započela 1.9.2016., a projekt traje do 30.11.2017.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.