Hrvatski radio

Radio Osijek

Kroz logor Veleprometa prošlo 10.000 osoba

20.11.2016.

16:05

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije 25 godina na današnji dan pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi smaknuli su više od 250 civila i vojnika na vukovarskom području. Počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i žrtvama koncentracijskog logora odana je u dvorištu "Veleprometa".

Kroz skladišta, odnosno hangare Veleprometa od  rujna 1991. do travnja 1992. godine prošlo je oko 10.000 branitelja i civila, a 724 osobe su ubijene. Nitko za taj zločin nije odgovarao. Logor je ukinut u ožujku 1992. godine dolaskom mirovnih snaga UN-a u Podunavlje.
Velepromet je najveći koncentracijski logor nakon drugog svjetskog rata, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Domovinskog rata, Danijel Rehak. Dodao je da je Društvo 2005. godine pokrenulo kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe, navedene su osobe za koje smatraju da su izravno i neizravno krivi za događanja na Veleprometu, ali jednostavno Državno odvjetništvo nije pokrenulo postupak. Društvo kao institucija i Centar za istraživanja mogu pokrenuti postupke ukoliko nešto saznaju i prikupe podatke  te daju Državnom odvjetništvu na daljnji postupak. Odvjetništvo do sada nije ništa pokrenulo i to nije dobro za sva događanja koja su se događala u Republici Hrvatskoj i za obitelji čiji su članovi stradali u Veleprometu, naglasio je Rehak te dodao kako imaju osjećaj da državne institucije nisu zainteresirane za zločine koji su se ovdje dogodili. Cijeli je Vukovar bio kao logor, a Velepromet njegov istureni dio koji je pripremljen prije okupacije Vukovara. Sve je bilo pripremljeno, a najžalosnije je da su ovdje poklali djecu od 11 do 14 godina samo zato što su bili neSrbi, a o tome nitko ne priča, rekao je Rehak.
U organizaciji vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u dvorištu Veleprometa polaganjem vijenaca i minutom šutnje odana je počast ubijenima i poginulima te je služena sveta misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.