Hrvatski radio

Radio Osijek

Kroz vodič i mapu obilježena najznačajnija mjesta urbane kulture Osijeka

09.12.2021.

14:08

Autor: Radio Osijek

Publikacije - vodiči kroz urbanu krulturu Osijeka

Publikacije - vodiči kroz urbanu krulturu Osijeka

Foto: HRT / Radio Osijek

Predstavljanjem Urbanog vodiča Osijekom zaokružen je projekt Urbani Osijek Udruge PLANTaža. Cilj projekta bio je obogatiti turistički sadržaj grada Osijeka, ali i približiti nam egzotična putovanja u ovim izazovnim vremenima. 

„Sve je započelo upravo putopisnim predavanjem pod nazivom Putujem sama gdje je cilj bio predstaviti jednu od egzotičnih destinacija kroz prizmu žena koje se odlučuju na takve pothvate. Prvo putovanje odvelo nas je na Šri Lanku o kojoj je svoje iskustvo podijelila Marijana Jukić uživo u prostoru Osječke tvornice ideja i Mirna Hauzer koja je prepričala svoje iskustvo vožnje najznačajnijom željezničkom trasom. Nakon toga uslijedilo je i predstavljanje Urbane mape koja je detektirala i obilježila najznačajnija mjesta urbane kulture u gradu Osijeku, a ista je prezentirana kroz street art turu na biciklima koju je vodio voditelj projekta Vedran Grizbaher. Jedna od postaja bio je i vrtić Mak gdje su svoj projekt predstavili iz inicijative Mjesta kreativnog pogleda. Tura je završila na eventu Kuham jam koji je okupio street art scenu gdje je mapa prezentirana skupa s partnerima Osječkom tvornicom ideja koji su pomogli pri realizaciji same mape”, podsjeća Darija Walter iz PLANTaže.

Naposlijetku je prezentiran i Urbani vodič Osijekom za čije ilustracije je zaslužan Igor Jurilj poznatiji kao Yellow Yuri. „Osim ilustracija, vodič otkriva i neke od zanimljivih povijesnih činjenica, ali i upoznaje nas sa svakodnevnim životom Osječana. Vodič sadržava i dio u kojemu svatko može sam dopisati ili nacrtati nešto što ga je dojmilo i na taj način ga personalizirati. Vodič je predstavljen u Rubicon Pubu u formi pub kviza, odnosno svatko tko je znao odgovor na više od pola postavljenih pitanja o Osijeku, dobio je svoj primjerak vodiča”, nastavlja Walter.

Iz Udruge PLANTaža nadaju se da su na ovaj način postavili temelje za predstavljanje Osijeka kao grad umjetnosti, kulture te grad u kojemu postoji urbana scena koja stvara iznimne sadržaje. „Projekt Urbani Osijek nastaviti će živjeti i nakon njegovog završetka, kroz turističke proizvode koji su nastali kroz ovaj projekt, ali i nova izdanja putopisnih predavanja Putujem sama”, uvjerena je Darija Walter.

Projekt je financijski podržan sredstvima Grada Osijeka, Osječko- baranjske županije i tvrtke Ukop.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.