Hrvatski radio

Radio Osijek

Krunidba se pratila i u Osijeku

06.05.2023.

15:23

Autor: Željko Kovačević

Simon Thomas, Ivan Radić

Simon Thomas, Ivan Radić

Foto: GO / HRT

Krunidba Charlesa III slavila se u 280 gradova diljem svijeta, među kojima je i Osijek. U engleskom stilu osječka turistička zajednica pripremila je čaj i kekse, a u Tvrđi je bio postavljen veliki videozid na kojem su građani mogli pratiti prijenos krunidbe na 4 programu HRT-a. Gradom se vozi kraljevski tramvaj u kojemu se Charles vozio tijekom posjeta Osijeku 2016., a svi koji budu u tramvaju mogu čuti priču o kraljevskoj obitelji i kraljevu prapradjedu Franzu von Tecku, pravom legi.

Osječankama i Osječanima još je u svježem sjećanju dolazak tadašnjeg princa Charlesa u Osijek. Radmila i Adam Forgić koji nisu propustili krunidbu kralja Charlesa III u Tvrđi sjetili su se kako se Charles, tada princ, rukovao s gospođom Forgić.

"Sin mi je rekao da neko vrijeme ne perem ruku, jer sam sad plave krvi", šali se gospođa Forgić. Forgići i brojni okupljeni na terasama ugostiteljskih objekata u Tvrđi na velikom su ekranu pratili program prijenosa krunibe 4 programu HTV-a. 


Zgrada Rektorata na Trgu svetog Trojstva bila je osvijetljena u bojama britanske zastave, a večeras će u istim bojama biti simbol Osijeka pješački most.

Pješački most u bojama britanske zastave

Pješački most u bojama britanske zastave

Foto: Grad Osijek / -

"Predivno je u Osijeku. Znam da će kralj i kraljica biti oduševljeni što smo obilježili krunidbu ovdje. Poseban je bio taj posjet Osijeku 2016. Susreli su se s brojnim ljudima koji su ih posebno dočekali, a i danas je bilo lijepo.", rekao je britanski veleposlanik Simon Thomas. Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić je rekao kako je Osijek počašćen i obilježavanjem krunidbe, ali i ranijim posjetom,

"Posebna je čast biti među 280 gradova koji obilježavaju krunidbu. Vjerujem da ih se dojmio Osijek jer je upravo kraljevska božićna čestitka nakon posjeta Osijeku bila sa slikom iz Osijeka. I kako je rekao i veleposlanik Tomas u Osijeku se ne osjećaju samo među prijateljima nego i u obitelji.", rekao je Radić.

Svi koji se danas nađu u osječkom tramvaju u 19 sati (ukrcaj kod Remize) mogu čuti priču o kraljevskoj obitelji i kraljevu prapradjedu Franzu von Tecku, koji je rođen u Osijeku.

Galerija
krunidba, Foto: GO/HRT
krunidba, Foto: GO/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.