Hrvatski radio

Radio Osijek

Kuća Panonskog mora - nova senzacija u Parku prirode Papuk

06.02.2020.

16:42

Autor: Radio Osijek/priopćenje

foto TZ PSŽ

foto TZ PSŽ

Foto: - / -

Požeško-slavonska županija dobila je još jedan turistički adut ali i moderan edukacijski centar – Kuću Panonskog mora, jedinstveno mjesto koje svjedoči o prošlosti “slavonskog arhipelaga”. Uređenje i opremanje “Kuće Panonskog mora” vrijedno je gotovo pet milijuna kuna.

Iz priopćenja:  

Papuk je prije 16 milijuna godina bio otok u Panonskom moru kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa. Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog “slavonskog arhipelaga”, koji je u Velikoj, u sklopu Parka prirode Papuk, dobio novi, impresivan postav – Kuću Panonskog mora. Ovaj posjetiteljsko-edukacijski centar otvoren je koncem 2019., dio je već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, a na površini od 158 metara četvornih, uz izložbene dvorane, smjestile su se i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnica te učionica na otvorenom.

Uređenje i opremanje “Kuće Panonskog mora”, vrijedno gotovo pet milijuna kuna, važan je dio projekta “Geopriče UNESCO geoparka”, kojeg su sufinancirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi EU. Osim Kuće Panonskog mora, u sklopu projekta nabavljeni su električni i brdski bicikli koji se iznajmljuju u Velikoj i Park šumi Jankovac, u Velikoj je prošle godine izgrađen adrenalinski park, a prije tri godine otvoren je prvi eko-park Duboka, kojeg strujom napajaju solarni paneli i koji ima vlastito reciklažno dvorište i biološki pročistač voda. Tako je Požeško-slavonska županija postala top destinacija za sve koji promišljaju o okolišu, izletnike i rekreativce.

Inače, Park prirode Papuk imao je rekordnu posjećenost u 2019., posjetilo ga je 52.485 turista – gotovo 50 posto više nego godinu ranije. Nema sumnje kako će i Kuća Panonskog mora, kao svjedočanstvo života kakav je bio nekad, privući nove posjetitelje, posebno školarce koji će o geološkoj priči ovog kraja učiti na originalan i tehnološki napredan način, ističe se u priopćenju.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.