Hrvatski radio

Radio Osijek

"Kuća sjećanja - Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život"

20.01.2019.

10:07

Autor: Radio Osijek/HINA

Bandić i djevojčica u plavom kaputićufotografija faH, izvor dnevno.hr

Bandić i djevojčica u plavom kaputićufotografija faH, izvor dnevno.hr

Foto: - / -

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarao je s Vukovarkom Željkom Mitrović - Jurić, hrvatskoj javnosti poznatoj kao "djevojčica u plavome kaputiću" iz vremena ratnog razaranja Vukovara 1991., te dao potporu projektu "Kuća sjećanja" u Vukovaru.

"Vaša slika koja je obišla svijet ostat će u trajnoj uspomeni svakoga, ne samo hrvatskog čovjeka", rekao je gradonačelnik Bandić, a gospođa Mitrović Jurić se prisjetila svoga djetinjstva u razrušenome Vukovaru i stradanja nevinih ljudi, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika. 

Informirala je gradonačelnika o radu udruge "Plavi kaputić" koju je osnovala da bi se kroz različite projekte podupirao rad državnih institucija u ostvarivanju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, provodila istraživanja o nestalima te pomoglo njihovim obiteljima, vodeći računa o zaštiti nacionalnih interesa i očuvanja digniteta Domovinskog rata.
Željka Mitrović Jurić istaknula je da je u javnom djelovanju, osim prikupljanja građe o Domovinskome ratu, snimanja dokumentarnih filmova i drugim aktivnostima udruge, osmišljen projekt "Kuća sjećanja" u Vukovaru, radi čuvanja uspomene na žrtve Domovinskog rata.
Gradonačelnik Bandić prihvatio je poziv udruge da Grad Zagreb sudjeluje u projektu kroz pokroviteljstvo i zajedničku suradnju u realizaciji projekta "Kuća sjećanja - Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život".
Grad Zagreb se obvezao osigurati sredstva za kupnju te odabrane kuće, jer, rekao je Bandić, Zagreb je uvijek bio i uvijek će biti uz Vukovar i Vukovarce.
"Ovaj današnji susret, prihvaćeno pokroviteljstvo i suradnja još je jedno hvala za sve ono što su Grad heroj i njegovi građani pretrpjeli za sve nas. Gradu Zagrebu je čast biti dio tog projekta kako se ne bi zaboravio Vukovar. Ne smijemo mrziti, trebamo oprostiti, ali ne i zaboraviti", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.