Hrvatski radio

Radio Osijek

Kulenijada u Jagodnjaku svedena na sto ljudi

28.05.2020.

15:46

Autor: Željko Kovačević

Ivica Brkić, pobjednik Kulenijade u Jagodnjaku (foto Ž. Kovačević)

Ivica Brkić, pobjednik Kulenijade u Jagodnjaku (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Unatoč pandemiji koronavirusa u baranjskom mjestu Jagodnjak održana je 19. po redu Kulenijada. Na natjecanje je pristigao 101 kulen iz Slavonije i Baranje, a pobjednik je među 20 zlatnih kulenova Ivica Brkić iz Valpova.

Unatoč svim ograničenjima, zbog koronavirusa, na natjecanje u Jagodnjak pristigao je 101 kulen. No manifestacija koja je prošlih godina privlačila nekoliko tisuća posjetitelja ove je godine svedena na natjecatelje i uzak krug uzvanika

„Bilo je katastrofa, moraš birati tko smije doći, a tko ne smije. Samo svaki od natjecatelja ako povede još jednog već nas je previše, a ne možeš neke ljude ne pozvati !”, žali se načelnik jagodnjaka Stevo Mlinarević, no ipak ističe kako je zadovoljan da i u vrijeme pandemije postoji veliko zanimanje natjecatelja koji su bez obzira na sve poslali veliki broj uzoraka.

„Znalo nas je na sam dan tu biti preko 5 tisuća, a uz dane općine ukupno i do 12 tisuća”, govori načelnik Mlinarević. Ove godine puno je srebrnih medalja čak 40, a malo je nedostajalo da budu zlatne. Predsjednik ocjenjivačkog suda Slobodan Stanković misli kako je proizvođačima srebrnih uzoraka nedostajalo malo strpljenja, vremena, kako on kaže. „Odlični su uzorci, svi su srebrni mogli biti zlatni samo da su im dali još malo vremena da sazriju!” Na pitanje što je s primjercima napravljenima od mesa crne svinje Stanković dvoji da će kvalitetom u nekom kraćem vremenu dosegnuti kvalitetu kulena od mesa drugih odabranih svinja te kako će put do kvalitete biti dugotrajan proces. 

„To je drugačiji kulen, iako je tradicija na njegovoj strani. Sve je krenulo od crne svinje, no trebat će dodatan trud da dostigne standarde sadašnjih prvaka!”, zaključuje Stanković.

Ovogodišnji pobjednik, prvi među zlatnima, kojih je bilo 20, je Valpovčanin Ivica Brkić, odnosno njegov sin Hrvoje, s kojim zajedno pravi kulen. „Skromno” je objasnio kako izgleda ispravan kulen. „Pa to je valjda onaj što sam ja napravio! Oko kulena treba znati i brinuti za njega gotovo kao za dijete.”, rekao je Brkić koji već duži niz godina pobjeđuje na natjecanjima za najpoznatiji kulinarski proizvod Slavonije i Baranje.

Uz obveznu distancu i bez obzira na koronu, vrhunski kulen može se i dalje naći po cijeni od 200 do 240 kuna po kilogramu, tvrde proizvođači, koji već imaju naznake da će proizvedeni kulen bez obzira na pandemiju biti i prodan.

Galerija
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-
-, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.