Hrvatski radio

Radio Osijek

Kultura na kotačima u osječkim gradskim četvrtima

24.04.2020.

22:29

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić, Sanja Berak /HRT

foto: Davor Lončarić, Sanja Berak /HRT

Foto: - / -

Grad Osijek i Kulturni centar organiziraju u osječkim gradskim četvrtima projekt Kultura na kotačima- dovode glazbenike pod prozore građanima koji strpljivo čekaju popuštanje mjera uvedenih zbog pandemije izazvane širenjem koronavirusa.

U četvrtak je poznati osječki gitarist Jimi, odnosno Ivan Kovačević oduševio publiku pred koju ga je osobno dove(z)la zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš i to u dvama najvećim osječkim naseljima - na Sjenjaku i Vijencu Ivana Meštrovića. Najavljeno je kako će Jimi u utorak navečer nastupiti i na Radio Osijeku, u emisiji Naša ulica, te tako razveseliti i slušatelje radija koji zbog pandemije koronavirusa uglavnom sjede kod kuće i zakinuti su za brojna kulturna događanja, izlaske i svirke uživo. 

Večeras su nastupali Red Roostersi, poznati osječki rockeri, koje je također na Vijenac Murse i u Opatijsku ulicu na Jugu 2 automobilom dovezla Žana Gamoš. Ona je istaknula kako su Grad Osijek i Kulturni centar htjeli izraziti zahvalnost Osječankama i Osječanima što strpljivo i hrabro podnose vrijeme izolacije te što se pridržavaju mjera koje je propisao stožer civilne zaštite. Ujedno je bila želja organizatora da bar dio osječkih kulturnih institucija i glazbenika bar malo osjeti publiku koja kulturnjacima silno nedostaje u ovim vremenima. Ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić zahvalio se policiji koja im pomaže u organizaciji i vodi brigu da se publika, koja ne zna lokacije koncerata, pridržava propisanih mjera o razmaku i ne okuplja se u većem broju. Zadovoljstvo je izrazio i Ljudevit Laušin, pjevač Red Roostersa koji je izjavio da mu nedostaju klubovi, svirka i publika i da jedva čeka vrijeme kada će opet moći normalno nastupati na koncertima.

Pozitivne su bile kritike publike, mnogi su koncerte pratili i u pidžamama na balkonima i prozorima, a Radio Osijek uveselio je slušatelje i izravnim prijenosima na Facebook stranici. 

U subotu i nedjelju Osječane će "na kotačima" zabavljati operni solisti Hrvatskog narodnog kazališta i to na još nepoznatim lokacijama na Bosutskom naselju, u Retfali te su središtu grada (na Gornjodravskoj obali i u Blok centru 2). Za ponedjeljak je najavljen program "Poezija na brzaka" u organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice i to na Vijencu Petrove Gore i Vijencu Gorana Zobundžije.

 

Kultura na kotačima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.