Hrvatski radio

Radio Osijek

Kvalitetna priprema ključna je za povlačenje sredstava

29.09.2022.

16:26

Autor: HRT Radio Osijek

Radionica „Mogućnosti sufinanciranja projekata poduzetnika, s naglaskom na zeleno i digitalno"

Radionica „Mogućnosti sufinanciranja projekata poduzetnika, s naglaskom na zeleno i digitalno"

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

U novom financijskom razdoblju EU je poseban naglasak stavila, između ostalog, na održivi razvoj, digitalno gospodarstvo te podršku malim tvrtkama i inovacijama. Kako bi osječke poduzetnike upoznali s prilikama koje im se pružaju u Centru za poduzetništvo danas je održana radionica pod nazivom „Mogućnosti sufinanciranja projekata poduzetnika, s naglaskom na zeleno i digitalno".


Kako se moglo čuti na radionici u ovom operativnom razdoblju sredstva će poduzetnicima biti dostupna preko dva programa – Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te programa Nova financijska perspektiva EU 2021.-2027. Prvi natječaj, još prošle godine, bio je za učinkovito resorsno gospodarstvo, a ove godine u lipnju objavljena su još tri, kaže voditelj Centra za poduzetništvo Milan Peterka. Imali smo natječaj za bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća, zatim za komercijalizaciju inovacija te za digitalizaciju poslovanja, pojasnio je Peterka te dodao kako se novi natječaji iz NPOO-a očekuju uskoro. Radit će se o natječaju za vaučere za digitalizaciju gdje će poduzetnici u okviru toga moći napraviti vlastitu web stranicu, webshop ili nekakav sustav za praćenje poslovanja, a očekuju se i natječaj koji se tiču startup-ova i osnivanja spin-off tvrtki. Pogotovo bi potonji mogao biti iznimno zanimljiv velikom broju mladih Osječana. Spin-off tvrtke su tvrtke koje su nastale kao rezultat rada na nekom projektu na fakultetu, a tiču se prvenstveno STEM područja. Na taj se način potiče studente koji su radili na tim projektima da osnuju vlastite tvrtke. Ipak, sve ovo zahtijeva znatne predradnje, pa je tako glavni cilj ove, ali i budućih radionica, pripremiti poduzetnike za nadolazeće natječaje, pogotovo zato što je sam proces prijave sada kompleksniji nego ranije. Ako se radi o kakvoj infrastrukturi ili većim zahvatima poduzetnik već prije objave natječaja mora biti jako dobro pripremljen. Sve mora biti usklađeno sa Zakonom o gradnji, moraju se imati troškovnici, surađivati s projektantom. Sve to zahtijeva puno vremena, a natječaji su otvoreni u pravilu od 30-60 dana, te je nemoguće kvalitetno pripremiti projekt i prikupiti svu potrebnu dokumentaciju u tom vremenu, upozorava voditelj Centra za poduzetništvo. 

Radionica „Mogućnosti sufinanciranja projekata poduzetnika, s naglaskom na zeleno i digitalno"

Radionica „Mogućnosti sufinanciranja projekata poduzetnika, s naglaskom na zeleno i digitalno"

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Na radionici se okupilo desetak poduzetnika od kojih su neki u proteklom razdoblju već proveli projekte koji su im donijeli znatne uštede. Implementirali smo već dva projekta. Preko jednog od njih smo uveli sustav koji vraća vodu u proizvodnju te nam štedi plin. Samo zahvaljujući tomu postigli smo uštede od više od 200 000 eura na godišnjoj razini, kaže Nicola Marini iz tvrtke Olimpias tekstil koji se na radionicu prijavio kako bi se upoznao s uvjetima i mogućnostima u nadolazećem razdoblju.


Kako natječaji budu objavljivani iz Centra za poduzetništvo najavili su i dodatne radionice kako bi svi zainteresirani imali priliku na ovaj način nadograditi svoje poslovanje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.