Hrvatski radio

Radio Osijek

Labud zaplovio Kopačkim ritom

29.06.2017.

14:02

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Liska i Vidra danas su dobile društvo- u jezeru Sakadaš od danas je i Labud- treći turistički brod na električni pogon, no prvi koji ima vlastito napajanje stujom preko solarnih panela .

Na prigodnoj svečanosti koja se održala uz obilježavanje Dana Dunava Labud je prvih 60-ak putnika provozao do srca prirodnoga rezervata, potpuno bešumno i bez korištenja goriva ili energije iz akumulatora. Dovoljna mu je struja koju mu osiguravaju solarni paneli na krovu. 

Vijednost je novog turističkog broda 3,1 milijun kuna što su osigurali darovnicom Globalni fond za okoliš (GEF) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Investicija je realizirana kroz projekt PARCS kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Brod Labud dugačak je 15 i širok 5 metara, a izgrađen je u tvrtki Metalac PNT d.o.o. iz Bedekovčine.

Uz novi brod putovanje Kopačkim ritom bit će još ugodinije posjetiteljima, a uprava Javne ustanove Park prirode Kopački rit očekuje kako bi ove godine mogao biti srušen prošlogodišnji rekord u broju posjeta, odnosno kako će ove godine doći i više od 40 tisuća turista.  

Poslušajte što su na svečanosti izjavili Damir Opačić, ravnatelj JU PP Kopački rit, Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, prof. dr. Ljubomir Majdandžić, v.d. ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS UNDP-a (Programa Ujedinjenih naroda za razvoj).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.