Hrvatski radio

Radio Osijek

Labudovi u Cerni zaraženi ptičjom gripom

10.11.2016.

15:45

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u Cerni, u Vukovarsko-srijemskoj županiji kod divljih labudova utvrđena visoko patogena influenca ptica (podtipa H5 N8). Nađeni virus pripada soju za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi.

Kroz cijelo naselje Cernu između Vinkovaca i Županje protječe rijeka Bosut, a brojni su i kanali, te zajedno čine vodeni raj za ribiče, ali i ptice. Mnoge su i selice. Neke nastanjuju vode oko Cerne cijele godine, a druge samo kratko odmore. Saznanje da među labudovima ima zaraženih ptičjom gripom nije previše uplašilo Cerničane, no objektivan je strah da se ne zarazi domaća perad. Veterinarka u mjesnoj ambulanti Jadranka Bodrožić napominje da su ribiči uočili uginule labudove, a djelatnici ambulante uzorkovali ih i poslali na analizu. 

Vlasnici životinja i svi drugi odgovorni za zdravlje životinja zakonom su dužni veterinaru prijaviti sumnju na bolest. „U slučaju primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica molimo da kontaktirate najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr. Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi“, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, a ministar Tomislav Tolušić kaže da je nadzor na terenu stalan, te u slučaju da se primijeti zaraza kod domaće peradi ona će biti usmrćena i zbrinuta. 
Iz ministarstva podsjećaju da je ptičja gripa vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica koja se može manifestirati na različite načine. Visoko patogeni virusi brzo se šire i dovode do visoke stope smrtnosti – i do 100 postotne u roku od 48 sati. Nisko patogeni virusi ptičje gripe uzrokuju blage simptome i lako mogu proći neotkriveni.
Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija se kod ptica i peradi širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve  što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.
O svim novim informacijama javnost će biti pravovremeno informirana.

ZNAKOVI KARAKTERISTIČNI ZA BOLEST

Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti
Potištenost
Nakostriješenost perja
Značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta
Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun
Edem glave i vrata
Cijanoza kreste i podbradnjaka
Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu
Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.