Hrvatski radio

Radio Osijek

Laburisti o Meggleu "To je odraz siromaštva HDZ-ove vladavine"

19.07.2020.

18:37

Autor: Radio Osijek/TM

Laburisti o Meggleu "To je odraz siromaštva HDZ-ove vladavine"

Laburisti o Meggleu "To je odraz siromaštva HDZ-ove vladavine"

Foto: - / -

Zatvaranjem Meggleovog proizvodnog pogona u Osijeku bez posla ostaje 160 radnika i 350 kooperanata, što će odraziti na više tisuća građanki i građana ovog kraja, upozoravaju osječki Laburisti, uvjereni da su čelnici grada, županije i države znali što će se dogoditi.

"Slučaj Meggle isplivao je netom iza izbora, što znači da se dugo kuhao i prije izbora o čemu su Plenković, Vrkić i Anušić sigurno znali znatno ranije. U trenutku kada Hrvatskoj treba žilava ekonomija i snažne proizvođačke industrije HDZ i Plenković bavili su se izborima, a radnice i radnike su žrtvovali radi izborne pobjede,“ poručio je Vladimir Cindrić, osječki Laburist. "Pitanje je uopće zašto je državni inspektor Andrija Mikulić godinama zatvarao oči na Meggleov odnos prema okolišu jer nisu ugradili pročišćivače otpadnih voda niti su zbrinuli zabranjen amonijak", upozorava Cindrić i tvrdi da slučaj Meggle odražava nemar i neodgovornost HDZ-a i njegove vladavine, jer se manje razvijene regije sustavno uništavaju. "Ne postoji učinkovita strategija razvoja gospodarskih grana, zaštite okoliša, kao niti strategija odnosa spram stranih investitora. Jedina HDZ-ova strategija koja učinkovito djeluje 30 godina je izrabljivanje radnica i radnika koji svojim poštenim radom pune državni proračun kako bi se nahranili privatni džepovi", kazao je Cindrić i poziva mandatara Vlade Andreja Plenkovića da "dio poreza koji su žitelji ovog kraja uplaćivali u državni proračun prenamjeni u spas mljekarske proizvodnje u Slavoniji, zaštitu radnica i radnika. Uz to, otpremnine koje će radnice i radnici dobiti zbog otkaza u Meggleu treba porezno rasteretiti,“ poručuje laburist Cindrić.

cindro.jpeg

cindro.jpeg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.