Hrvatski radio

Radio Osijek

Lakši pristup sredstvima EU fondova

17.05.2018.

13:22

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Osijek je, nakon Splita i Rijeke, dobio Ragionalnu podružnicu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, koja će omogućavati lakši pristup sredstvima iz EU socijalnog fonda i olakšati rad udrugama i u Slavoniji.

Udruge su aktivni korisnici sredstava iz EU fondova i otvaranje Regionalne podružnice olakšat će im pristup dodatnim sredstvima. Svečanosti je bio nazočan i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić koji je podsjetio da iz EU socijalnog fonda imamo na raspolaganju 13 milijardi kuna, od kojih milijarda ide udrugama. Ured za udruge ove godine ulaže europskog i nacionalnog novca više nego što je učinjeno u zadnjih 15 godina. Upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša Matić ističe kako je ured otvoren jer je uočeno da udruge imaju sve veću potrebu za stručnom potporom. Prošlog tjedna raspisan je natječaj ze 66 milijuna kuna baš za organizacije civilnoga društva, sve se obrzalo, došlo je do preokreta u odnosu na natječaje za europska sredstva, a tome će pridonijeti i ovaj osječki ured. Prijaviteljima na natječaje treba potpora i nakon što dobiju bespovratna sredstva kako bi svoje projekte kvalitetno provodili. Važna je suradnja rekla je ravnateljiva Vladinog ureda za udruge Helena Beus. Izobrazbom će se udruge moći još više uključivati u prijave za EU novac, a tako im se otvara mogućnost za još bolju i uspješniju percepciju u javnosti kao organizacije civilnoga društva. Potvrdio je to i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić
rekavši kako je važna sinergija politike i civilnog društva. Osječki Ured zaposlit će 5 mladih stručnjaka, koji će omogućavati lakšu provedbu projekata.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.