Hrvatski radio

Radio Osijek

Landranje Baranjom nakon višemjesečne izolacije

26.05.2020.

10:50

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: Karašicka Republika/Mario Jukić

Foto: Karašicka Republika/Mario Jukić

Foto: - / -

Čim je epidemiološko stanje vezano uz koronavirus to dopustilo, Udruga Karašicka Republika organizirala je dvodnevni Lessing – landranje Baranjskom planinom koje je okupilo sedamdesetak šetača iz cijele Hrvatske.

"Opće je poznato kako je proljeće najljepše godišnje doba za otkrivanje Baranje, a posebna je draž kada se u šetnju krene iz višemjesečne izolacije. Drugi po redu Lessing posvećen uživanju u praporu s naglaskom na vijugave surduke i stotinama srušenih/ruševnih, ali i obnovljenih gatora (vinskih podruma) oduševili su šetače iz Baranje, Osijeka, Belišća, Županje, Zagreba i Splita", doznajemo od Zorana Zbanatskog iz Udruge Karašicka Republika. Zbog postojećih epidemioloških restrikcija, ali i velikog zanimanja, šetalo se dva dana.

Landralo se bez plana i programa, svakoga dana po 15 kilometara, zaboravljenim vinogradarskim stazama Draža i Gajić Planine, od Trojnaša, Kraljica i Bunarić dola pa sve do Čibogata i Samar surduka. "Nepregledna polja žita i ječma „kao iz gladijatora“ koja plešu na vjetru, čudesna polja ljubičastog maka, vinogradi sa stotinu redova ili spontani susreti sa starim Baranjcima i okrijepa uz trešnju, doživljaji su koji se ne mogu riječima opisati, jednostavno se moraju doživjeti", kaže Zbanatski
Osim rekreativnog i gastro dijela, Lessing u sebi sadrži i edukativnu dimenziju jer se putem čitaju ulomci iz putopisa Mirka Hunjadija, ali i upoznaje s istraživanjima Andrije Bognara. S razlogom se landra Baranjom njima u čast! Samo landranje završeno je u Gajić planini, kod jedne živuće baranjske legende - gajdaša Filipa Golubova Cara. Osim što je oduševio svirkom na gajdama, šetači su najviše „poludjeli“ za domaćim tistom odnosno trgancima u pilećem paprikašu. Događanje je opet okupilo ljude svih uzrasta, oni manji su na kraju uživali u soku od bazge, dok oni stariji u „to fino baranjsko vino“ i raznim voćnim rakijama.
Organizator Mislav Matišić nada se kako će ovakvi događaji uskoro prerasti u turistički proizvod: "Mislim da sve više spoznajemo koliko je pješačenje i bicikliranje Banskim brdom fantastičan osjećaj, i to govorimo iz perspektive osoba koja su svakodnevno okruženi poljima, zelenilom i oku ugodnom prirodom. Zamislite samo kako se na ovakvoj šetnji osjeća turist koji iz gradskog sivila dolazi u Slavoniju i Baranju napuniti bateriju zelenilom i prirodom? Krajnje je vrijeme da ovakvu vrstu sadržaja počnemo nuditi domaćim i stranima turistima kao idealnu nadopunu naše fantastične gastronomije i bogate kulturne baštine", kaže Matišić.
Udruga Karašicka Republika nastavlja s organiziranjem rekreativnih događanja u Baranji. Već u nedjelju 31. svibnja u Dražu će se održati 4. biciklijada Deer&Bike s nikad većim brojem biciklista.
Galerija
Foto: Karašicka Republika/Mario Jukić, Foto: -/-
Foto: Karašicka Republika/Mario Jukić, Foto: -/-Foto: Karašicka Republika/Josipa Glavurdić, Foto: -/-Foto: Karašicka Republika/Josipa Glavurdić, Foto: -/-mislav-matisic-2.jpg, Foto: -/-mislav-matisic-3.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.