Hrvatski radio

Radio Osijek

LARP radionica za mlade u Osijeku

15.07.2017.

11:07

Autor: Radio Osijek/AB/MŠ

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Breza u partnerstvu s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i uz podršku Grada Osijeka, organizirala je radionicu LARP-a za mlade .

Larp je skračenica za Live Action Role Play, tj. igranje uloga uživo. To je jedinstven spoj i sporta i umjetnosti, hobi u kojem će vas zaista naganjati hrpa orkova, plemkinje s početka 20. st. tražiti da ih spasite od ludog znanstvenika ili će vam pak nuditi da se priključite sitnim lopovima  u vrijeme nakon što je Zemlja pretrpjela apokalipsu. Zvuči li vam kao da igrate kompjutorsku igru ili čitate sadržaj neke knjige, s razlikom da osobno, fizički sudjelujete u razvoju priče onda znajte da je upravo to ideja larpa.

Larp događaj, kao i gotovo svaka igra, ima svoju pozadinsku priču (setting), a to može biti:

  • spoj srednjeg vijeka i fantasya (kao što su npr. Gospodar prstenova, Pjesma leda i vatre, World of Warcraft, Zmajevo srce itd.)
  • steampunk (primjer: Liga izuzetne gospode, 20.000 milja pod morem, BioShock Infinite, itd. )
  • postapokaliptična Zemlja (Fallout, Pobješnjeli Max, Igre gladi, itd.)
  • sadašnje (ne)obično vrijeme (Vampire the Masquarade, razni Larp događaji od tek nekoliko sati itd.)

Neki larp događaji temelje se na poznatim knjigama, filmovima ili igrama, dok neki imaju jedinstven, izmišljen svijet kojeg su igrači sami osmislili. 

Ideja je sljedeća:

  • organizator igre za događaj osmisli scenarij priče koju bi igrači trebali odigrati u nekom settingu, a to je obično jedan ili više zadataka tj. potraga (questova)
  • igračima su na početku i tokom događaja dane upute ili natuknice što se u toj priči događa, te što bi trebali raditi, a to organizator obično radi preko NPC-a (Non Playing Character) tj. likova izmišljenih za potrebe te priče (ili više njih) kojeg obično tumači organizator ili igrači volonteri.
  • on može igračima pomoći ili odmoći da njihovi likovi kroz svoje odluke i djela odluče o toku priče.
  • scenarij je samo okviran kako bi bio podložan promjenama ovisno o odlukama koje igrači donose: može se desiti da se npr. odluće sukobiti s nekom grupom ljudi ili se pak udružiti s njima kako bi mogli riješiti quest kojeg im je dao lokalni krčmar
  • komunikacija između igrača i/ili NPC-a nije napisana – ona se improvizira, a odluke koje igrači donose i način na koji se ponašaju prema ostalim igračima određuju sami igrači prilikom stvaranja svog lika
Najbitnije je da se igrači prilikom događaja zabave i kvalitetno provedu svoje vrijeme!


/s Larp stranice Hrvatske/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.