Hrvatski radio

Radio Osijek

Laureati nagrade Krunoslav Sukić za primirje u svijetu

19.04.2020.

11:06

Autor: Radio Osijek/Priopćenje

foto FB Centra za mir, laureati 2019. godine

foto FB Centra za mir, laureati 2019. godine

Foto: - / -

Laureati mirovne Nagrade i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ (2009. – 2019.) osječkog Centra za mir priključili su se valu podrške pozivu Glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu.

Iz priopćenja:  

Pandemija virusa COVID - 19 globalna je prijetnja, zahtijeva zajednički odgovor koji nikoga ne treba ostaviti po strani - za učinkovitu borbu protiv pandemije potrebna je „pansolidarnost“. U zemljama poharanima ratom zdravstveni sustav je u kolapsu. Izbjeglice i osobe raseljene zbog nasilnog konflikta dvostruko su ranjive. Globalno primirje omogućit će otvaranje koridora za dopremu dragocjene medicinske pomoći onima koji su najugroženiji, a time i spriječiti stvaranje novih žarišta pandemije. Okončanjem ratova radi solidarnosti višestruko bi se ojačao imunitet cijele svjetske zajednice. Ujedno, to bi bio značajan iskorak prema obnovi povjerenja i izgradnji mira između strana u oružanim sukobima. Ovo je prilika za iskorak prema miru koji nije samo odsustvo rata već miru u širem smislu, miru koji uključuje održivi razvoj, zdravlje i blagostanje u kontekstu klimatske krize, miru utemeljenom na odgovornosti i transparentnosti, izgradnji povjerenja i pomirenju, uključivosti i jednakosti. Od koncepta nacionalne sigurnosti pomičemo se ka onome sigurnosti čovječanstva u cjelini. Izazovi ove pandemije, kao i klimatske krize koja je već u tijeku, traže duboku društvenu, gospodarsku i duhovnu transformaciju. Zahvalni za inicijativu, svjesni da je globalna solidarnost potrebnija no ikada, ohrabreni podrškom koju inicijativa dobiva diljem svijeta, priključujemo se i pozivamo na javnu podršku pozivu Glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu- ističe se u poruci upućenoj svim građanima i građankama Republike Hrvatske, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću,pemijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i saborskim zastupnicima, gradonačelnicima hrvatskih gradova, jedinicama lokalnih samouprava, predsjedniku HAZU-a g. Velimiru Neidhardt i članovima Akademije,sveučilištima i visokim učilištima, radničkim sindikatima, strukovnim organizacijama, vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj, organizacijama civilnoga društva i medijima.

U priopćenju dalje ističu:

Pandemija uzrokovana virusom SARS-CoV-2 globalna je prijetnja kakvoj do sada nismo bili izloženi. Taj izazov zahtijeva zajednički odgovor koji nikoga ne treba ostaviti po strani - za učinkovitu borbu protiv pandemije potrebna je pansolidarnost. Logičan odgovor na to je inicijativa Glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu, kako bismo se fokusirali na „pravu borbu naših života“.
António Guterres ističe: „Ne zaboravimo da je u zemljama poharanima ratom zdravstveni sustav u kolapsu. Izbjeglice i osobe raseljene zbog nasilnog konflikta dvostruko su ranjive.“ Globalno primirje omogućit će otvaranje koridora za dopremu dragocjene medicinske pomoći onima koji su najugroženiji, a time i spriječiti stvaranje novih žarišta pandemije. Okončanjem ratova radi solidarnosti višestruko bi se ojačao imunitet cijele svjetske zajednice.
Ujedno, to bi bio značajan iskorak prema obnovi povjerenja i izgradnji mira između strana u oružanim sukobima. Ovo je prilika za iskorak prema miru koji nije samo odsustvo rata već miru u širem smislu, miru koji uključuje održivi razvoj, zdravlje i blagostanje u kontekstu klimatske krize, miru utemeljenom na odgovornosti i transparentnosti, izgradnji povjerenja i pomirenju, uključivosti i jednakosti. Ovo je poziv na građansko sudjelovanje i suradnju. Držimo važnim uočiti i uzeti u obzir kako nas pandemija COVID-19 i odgovori na nju
pomiču od koncepta nacionalne sigurnosti ka onome sigurnosti čovječanstva u cjelini, koji podrazumijeva poštivanje ljudskih prava i međunarodnog prava, a temelji se na socijalnoj pravdi uz očuvanje Zemlje kao zajedničkog doma. Ohrabruje velik kapacitet i potencijal, ali i hrabrost i inovativnost za ovako duboke promjene, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.Ovo je povijesna prilika za svakoga od nas i sve nas za iskaz solidarnosti s najranjivijima tako što ćemo dati podršku trenutnom prekidu oružanih sukoba i uspostavi primirja u cijelom
svijetu. Inicijativu Antónia Guterresa su, između ostalih, podržali i Josep Borrell Fontelles, Visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku, papa Franjo i sve veći broj organizacija, institucija i ljudi.
Zbog snage utjecaja i odgovornosti koje imaju, posebno su na to pozvani Vlada RH koja je predsjedavajuća država Vijeća EU, Predsjednik RH i Hrvatski sabor.Snaga ljudi očituje se kroz solidarnost koja je već na dijelu.

Potpisnici:
Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“
(2009. – 2019.)
Laureati
Ladislav Bognar, dr.sc., profesor pedagogije u mirovini
Ivana Paradžiković, novinarka
Veselinka Kastratović, dipl.iur.
Barbara Matejčić, nezavisna novinarka
Rev. Clive Fowel
Price Wale Soniyi
Amalija Krstanović, pedagoginja
Petar Kuzmič, prof. dr. sc. dr. h. c.
Božica Ciboci
Šerif Isaković
Veljko Vičević
Lina Budak, odvjetnica
Staša Zajović, Žene u crnom
Miroslav Volf, dr.theol.habil., director of Yale Center for Faith and Culture
Hrvoje Klasić, dr.sc., izv.prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Đuro Capor, koordinator Inicijative Srđ je naš
Boris Pavelić, publicista i novinar
Ana Raffai, teologinja i mirovna aktivistica
Nikola Biliškov dr.sc.
Rajko Grlic, reziser
Zoran Grozdanov, docent na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju, Zagreb
Prof. dr.sc. Snježana Prijić Samaržija rektorica Sveučilišta u Rijeci
Nada Glad, novinarka i publicistica
Ivica Đikić, književnik i novinar
Ana Matijević
Marina Kolar, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Konekta
Ante Lešaja
Vesna Zovkić
Jadranka Brnčić
Inicijativa Dobrodošli
Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo-Beograd
Luka Tomac
Vesna Janković, sociologinja
Luka Oman, Prijatelji životinja
Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA (2015 – 2019)
Ekonomska i turistička škola Daruvar, Dinka Kavalir, ravnateljica
Radmila Frantal, prof., Ekonomska i turistička škola Daruvar
Srednja škola Delnice, Slađana Srkoč, dipl.oecc, ravnateljica
Jasminka Lisac, prof., Srednja škola Delnice
Oš Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Anton Burić, prof., ravnatelj
Oš „Milan Brzović“ Kastav, Sandra Krpan, prof., ravnateljica
Oš „Antun i Stjepan Radić“ Gunja, Stipica Mišura, prof., ravnatelj
Ekonomska škola Vukovar, Sanja Matičić vd ravnateljice
Ksenija Jovičić, dipl. iur – Ekonomska škola Vukovar
Bruno Bold, bivši učenik Ekonomske škole Vukovar
Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, Nataša Vibiral, univ.spec.oec.
Ornela Malogorski, pedagoginja, Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, Mevludi Arslani, mag. arab.ravnatelj
Potpisnice Povelje podrške Forumu MIROTVORNA ŠKOLA
Ivan Vrkić, dipl.iur., gradonačelnik Grada Osijeka
Brozović Josip, načelnik Općine Mrkopalj
Dražen Mufić, dipl. ing., gradonačenik Grada Vrbovskog
Ivica Knežević, dipl. iur., gradonačelnik Grada Delnice
Odbor Nagrade
Goran Božičević
Otto Raffai
Katarina Kruhonja
Natalija Havelka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.