Hrvatski radio

Radio Osijek

Lažne igre na FB-u, policija upozorava: "Moguće zlouporabe podataka"

13.08.2018.

14:46

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Lažne igre na FB-u, policija upozorava: "Moguće zlouporabe podataka"

Lažne igre na FB-u, policija upozorava: "Moguće zlouporabe podataka"

Foto: - / -

Prevare putem interneta postaju sve raznovrsnije što potvrđuje i pojava koju je ovih dana uočila požeško-slavonska policija, a riječ je o lažnoj nagradnoj igri na Facebooku čiji organizatori traže od sudionika da im dostave osobne podatke kako bi im poslali navodnu nagradu.

Požeško-slavonska policija izvijestila je da je u posljednjih nekoliko dana dobila nekoliko prijava građana koji su putem Facebooka sudjelovali u nagradnoj igri i zatim na messenger dobili poruku kako su baš oni 'sretni dobitnici' pa moraju porukom poslati fotografije osobne iskaznice kako bi organizatori dobili njihove podatke i poslali im nagradu.
No, kako nagrada nije stigla na njihovu adresu niti su im se organizatori navodne nagradne igre javljali shvatili su da su možda postali žrtve neke vrste prevare pa su slučaj prijavili policiji.
U priopćenju Policijske uprave požeško-slavonske koju potpisuje glasnogovornica Nikolina Janković uz ostalo stoji: "Naime, građani su na društvenoj mreži „Facebook“ igrali nagradnu igru te im je nedugo potom na messenger stigla poruka kako su upravo oni „sretni dobitnici“ i da moraju fotografirati svoju osobnu iskaznicu s obje strane i poslati fotografije u poruci kako bi organizatori dobili njihove podatke i poslali im navodnu nagradu.
Međutim, kako nagrada nije stigla na njihovu adresu niti su dobili bilo kakvu povratnu informaciju shvatili su da bi se moglo raditi o nekoj vrsti prijevare."
Policiji su dosad stigle tri prijave, a dosad nije zabilježeno da su počiniteljima nešto platili niti da je netko zlouporabio njihove osobne podatke, ali se ni ne isključuje mogućnost da se to tek dogodi.
S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti raznih oblika komunikacije putem interneta policija upozorava građane da prevare putem interneta postaju sve raznovrsnije te ih poziva da ne nasjedaju na razne 'nagradne igre' na društvenim mrežama, niti da dostavljaju osobne podatke nepoznatim osobama, a ako smatraju da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju da joj događaj prijave na broj 192.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.