Hrvatski radio

Radio Osijek

Led uništio vinograde, voćnjake i njive u Karancu

09.06.2020.

15:32

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Poljoprivrednici u Karancu i okolnim selima zbrajaju štete nakon velikog nevremena praćenog tučom koje je u nedjelju navečer oko 22 sata zahvatilo taj dio Baranje. Led veličine lješnjaka za petnaestak je minuta uništio cjelogodišnji trud vinogradara, voćara i ratara.

Očekivali smo kišu, jer su je sinoptičari i najavili no padala je kiša s ledom, rekla je vinogradarka i vinarka Anastazija Sabo. "Zatim je padala tuča koja nam je za petnaest minuta uništila sav ovogodišnji rod na 4 hektara vinograda. I oranice s pšenicom i ječmom pretrpjele su velike štete. Ionako smo očekivali manje prinose, a sada više ništa ne znamo. Uništen je i kukuruz i suncokret te uljana repica. "Ovo je prvo poluvrijeme u kojem smo dosta izgubili, drugo tek počinje", kaže Anastazijin otac Atila Sabo. "Ovaj smo tjedan trebali početi sa žetvom ječma, no ništa od toga. Ratarske smo kulture osigurali, sutra očekujemo procjenjitelje. Vinogradi nisu osigurani. Sve je skupo i unatoč sufinanciranju iz europskih fondova, ovih 30 posto koje moramo platiti nisu mali iznosi. Imali smo ledotuču 1987. godine i s obzirom na njezinu dinamiku, nadam se da onu iduću neću doživjeti". Atila Sabo ipak vjeruje u bolje sutra i u svojem podrumu, u kojem su zalihe vina veće nego ikada, uskoro očekuje goste. "Polako nam se najavljuju i dolaze novi turisti i novi kupci, a stari se vraćaju. Vino spaja ljude".

Gubitke zbraja i ekološki voćar Samuel Baksa koji također nije osigurao svoje voćnjake. Valja napomenuti kako je ovo nevrijeme bilo lokalnog karaktera, kiša s ledom padala je na području od svega nekoliko stotina metara.

Galerija
Anastazija Sabo, Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.