Hrvatski radio

Radio Osijek

Ledena berba u Iloku

11.12.2012.

11:22

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnja ledena berba bit će održana u četvrtak, 13. prosinca 2012. godine u 10 sati na položaju Principovac kod Iloka.

Ove su godine Iločki podrumi ostavili 3 hektara za ledenu berbu grožđa sorte Traminac na položaju Principovac, koji po svojim karakteristikama spada među najbolje vinogradarske položaje u ovom dijelu Europe.

Ledeno vino spada u vrhunac proizvodnje vina. Preduvjet za ledenu berbu grožđa je temperatura ispod minus 7 stupnjeva u trajanju od najmanje 3 dana, a bobice moraju biti smrznute dok se prerađuju. Takav mošt sadrži najmanje 127 Oechsla.

Ledena berba najčešće se odvija krajem prosinca ili početkom siječnja. Puno sunca i malo padalina tijekom jeseni pogodovalo je visokim postocima šećera grožđa, što daje mogućnost da će ove godine biti odlična ledena berba.

Zadnja ledena berba Iločkih podruma koja je napunjena u bocu je ona iz 2008. godine i koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade; srebrne medalje na natjecanjima Bacchus u Madridu, Vinalies China 2012. te Femmes et vins du monde u Monacu, ali i prestižno priznanje Decanter World Wine Award.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.