Hrvatski radio

Radio Osijek

Ledena berba - vrhunac okusa i ponosa

07.01.2017.

17:21

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hladnoća je okovala Slavoniju, Baranju i Srijem. Vinogradari su upravo to čekali. Temperature od 7 celzijevih stupnjeva ispod nule ili niže idealne su za berbu preostalog grožđa sa zaleđenih trsova. Ledena berba u punom je jeku.

Iako su vinogradari zbog relativno toplog prosinca sumnjali da će ove zime imati ledenu berbu, val hladnoće ovih ju je dana omogućio. U snježnoj bjelini na padanima ocrtavaju se vinogradi. Teško bi se moglo očekivati da ćete na temperaturama nižim od -10 nekoga vidjeti. No.. Dobro utopljeni berači ledenih grozdova hladnim rukama otkidaju grozdove sa smrznutih trsova. Ledena berba u punom je jeku. Tako je i na istoku Hrvatske u vinogradima u Srijemu oko Iloka. "Ruke su hladne, noge promrzle", kaže Iločanka Mila Šajfar koja ipak zadovoljno i s osmjehom otkida grozdove, dok muškarci napunjene kante odnose do traktorskih prikolica. Što je ledena berba? "To je eksluzivna berba koja daje bogata, puna, aromatična i jako slatka vina, dugotrajnog okusa" kaže vinogradar Mladen Papak u čijem se obiteljskom vinogradu okupilo desetak berača. "Samo najbolji i najiskusniji vinogradari odlučuju se za ledenu berbu, dodaje Papak, kada se temeprature spuste na desetak stupnjeva ispod ništice". Za punjenje boce vinom od 2,5 ili 3,75 dl potrebno je čak 40 kilograma grožđa, pa ne čudi što se takvo vino plaća i više od 500 kuna po bočici. "No ovakvo vino ne donosi komercijalnu korist, kaže Papak, već je to važno kao marketinško sredstvo, kojim se promovira vinar, ali i vinarstvo cijelog kraja". Inače vina iz ledene berbe imaju i dugi vijek trajanja i mogu se čuvati i više od 20 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.