Hrvatski radio

Radio Osijek

Ledolomci na Dunavu obavili posao

30.01.2017.

16:43

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stručnjaci mađarske, srpske i hrvatske strane na današnjem sastanku su odlučili, budući da je najavljeno i zatopljavanje, kako više nema potrebe za korištenje mađarskih ledolomaca na Dunavu. Sutra odlaze.

Oba ledolomca sutra se vraćaju u Mađarsku nakon što su uspješno obavili svoju misiju. "To je dobra, stručna suradnja triju država  na korist svih građana"- izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i dodao kako je sreća što možemo računati na flotu mađarskih ledolomaca koja ima veliku uspješnost u borbi s ledom i koju možemo koristiti uvijek po potrebi. Ledolomce smo zvali 1985., 2012. i ove, 2017. godine, zadovoljni što možemo međudržavnim ugovorom koristiti njihove usluge. Prema Đurokovićevim riječima, još ne znamo koliki će biti trošak, jer komisije tek trebaju sve evidentirati, sagledati sate pripreme i efektivnoga rada ledolomaca, ali sigurno je povoljno jer Mađarska plaća 50 posto troškova, Srbija i Hrvatska po 25 posto. Vodostaji i na Dunavu i na Dravi su povoljni. Na vrijeme su otklonjene sve ledene barijere pa u slučaju naglog dizanja vodostaja (jer se najavljuje i veće zatopljenje) neće biti problema- rekao je Zoran Đuroković. Lučke kapetanije i uprave odlučit će hoće li i kada će otvoriti plovni put.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.