Hrvatski radio

Radio Osijek

Legalizacija u Osječko-baranjskoj županiji

29.01.2015.

12:59

Autor: Radio Osijek/ Marina Gantar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je podneseno više od 820 tisuća zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Prema službenom registru Ministarstva graditeljstva u Hrvatskoj je do sada riješeno oko 28% predmeta. Bilo bi i više, kažu nam nadležni, jer mnogi građani nemaju novca za postupak. Istražili smo kakva je situacija u Osječko-baranjskoj županiji.

U Osječko-baranjskoj županiji predano je oko 46 tisuća zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Zbog visokih cijena postupka, zahtjeve su predavali smo oni koji su morali ističe Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. "Na selu su", kaže Zdravčević, "uglavnom  predali papire oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a žele iskoristiti sredstva iz EU fondova jer to se ne može bez da su svi objekti legalizirani". "Osim stambenih objekata moraju se legalizirati i pomoćne zgrade poput svinjaca ili staja staja, pa su tako površine za koje treba platiti legalizaciju na selu znatno veće od onih u gradu", kaže nam ovlašteni geodet Zoran Jambrović.

Mnogi su, kako bi produžili rokove za plaćanja, predali prazne ili nepotpune zahtjeve. Upravni odjel za prostorno uređenje Osječko - baranjske županije građanima je izlazio ususret i pomicao rokove za dopunu predmeta, kaže nam pročelnik odjela Ranko Radunović, "ali je problem što ljudi nemaju novca čak ni za produžene rokove".  Iz Upravnoga odjela napominju da bi se ovi podnositelji zahtjeva trebali javiti i izjasniti se ili za odustajanje od postupka ili tražiti dodatno produženje rokova. U Osječko- baranjskoj županiji do sada je riješeno oko 20 posto zahtjeva za legalizaciju. S predmetima koji čekaju izjašnjavanje svojih podnositelja broj riješenih zahtjeva bi se znatno povećao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.