Hrvatski radio

Radio Osijek

Legendarne "Kune" obilježavaju 25 godina

29.04.2016.

14:01

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

3. gardijska brigada „Kune“ proslavila je u Osijeku 25 godina postojanja. Odana je počast poginulim i nestalim braniteljima, a na svečanoj sjednici bilo je riječi o ratnom putu brigade koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju privremeno okupiranih dijelova Hrvatske.

Pripadnici i postrojbe 3. gardijske brigade prošli su gotovo sva ratišta – od Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, zapadne Slavonije, Posavine, sudjelovali u operacijama Bljesak i Oluja.

„3. gardijska, kao i sve gardijske brigade, bila je okosnica i elita pobjedničke vojske. Pokazivali su svu snagu koju je hrvatski narod tada želio“,  istaknuo je izaslanik predsjednice Republike, savjetnik za branitelje Ante Deur.

Cijela je Slavonija sudjelovala u formiranju 3.  gardijske brigade kroz koju je prošlo oko 10 tisuća branitelja, poginulo ih je 368, ranjeno više od tisuću, a na popisu nestalih još je 16 pripadnika.

„U obrani Osijeka 3. gardijska brigada posebno se istaknula u hitnim intervencijama. Kada bi došlo do napada na neko selo, odmah bi odlazili u kontru“, podsjetio je prvi zapovjednik brigade Eduard Bakarec.

„Ovdje smo kako bismo odali počast našim poginulim prijateljima 3.  gardijske brigade, ali i ohrabrili preživjele hrvatske branitelje, naše hrabre „Kune“.  Zamolit ću ih za potporu, razumijevanje i strpljivost, ali i da kao partneri daju doprinos u pronalaženju najboljih rješenja“, rekao je na obilježavanju obljetnice ministar branitelja Tomo Medved.

 Počast poginulima i nestalima odana je u Osijeku kod spomenika Treće gardijske brigade u sveučilišnom Campusu i kod kapelice Kraljice mira

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.