Hrvatski radio

Radio Osijek

Legosi u centru – novi prostor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

25.11.2022.

18:59

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Legosi u centru – novi prostor  Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Legosi u centru – novi prostor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Foto: Željko Kovačević / Radio Osijek

Nakon 16 godina vrlo intenzivnog i uspješnog djelovanja, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uselio je u novu, moderno opremljenu zgradu, u čiju je izgradnju i opremanje, zahvaljujući projektu „Legosi u centru – mjesto za nas” iz europskih fondova uloženo nešto manje od 11 milijuna kuna.

U Višnjevcu će tako socijalne usluge koje pružaju djeci, mladima, ali i cijelim obiteljima podići na još višu razinu. 

Novu zgradu otvorili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Ministar Piletić rekao je kako je taj projekt rezultat planiranja Vlade kroz Operativni program "Konkuretnost i kohezija", koji je omogućio financiranje gradnje objekata koje nude izvaninstitucionalne socijalne usluge, ali isto tako i kroz Europski socijalni fond.

Istaknuo je kako ministarstvo već ima mnoge ugovore o pružanju izvanistitucijskih usluga s tim centrom, ocjenjujući kako je zgrada bitna, ali isto tako i ono što se pruža u toj zgradi - dom, savjetovanje, edukacija, poludnevni boravci i sigurnost za djecu u riziku.

"Očekujemo da će u idućem razdoblju Centar za čitav niz svojih aktivnosti i buduće projekte koristiti sredstva Europskoga socijalnog fonda", rekao je Piletić.

Ministrica Tramišak rekla je kako živimo u vrlo izazovnim i turbulentnim vremenima, koja ostavljaju posljedice na sve nas, a najviše na djecu i mlade, zbog čega je vrlo važna psihosocijalna potpora. "Svjedočimo sve većem broju raznih oblika rizičnog ponašanja u obiteljima, nasilja je nažalost sve više, pa su pravovremeni odgovor i podrška društva u cijelosti, naročito ovakvih organizacija, iznimno važne, posebice u sinergiji s lokalnom samoupravom", istaknula je Tramišak. Podsjetila je kako nam europski fondovi u tome mogu znatno pomoći jer je u novome financijskom razdoblju osigurano 140 milijuna eura za nastavak potpore procesu deinstitucionalizacije i za takve projekte,

Voditelj Centra Tomislav Ramljak rekao je da su u novoj zgradi sada sve usluge koje taj centar pruža već 16 godina u području zaštite djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja preko interneta. 

Jedini u Hrvatskoj, već desetu godinu vode Europski harmonizirani broj za nestalu djecu 116 000, a od 2015. godine osnovan je i Centar za sigurniji Internet koji je pokrenula i financira Europska komisija gdje uz preventivne aktivnosti ima i cilj smanjenje seksualnog iskorištavanja djece na internetu. Upravo je zaštita djece na internetu jedan od najvažnijih problema s kojima se susreću.

„U posljednje dvije godine u Hrvatskoj bilježimo porast od 60 posto iskorištavanja djece za pornografiju, što je izuzetno veliki skok. Prošle godine bilježimo 363 takva slučaja i tu ne postoje određene skupine djece koja su u riziku nego su u riziku sva djeca koja koriste tu tehnologiju. Sve se više koristi i naša besplatna linija za pomoć i podršku u slučaju nasilja na internetu (0800 606 606) jer više nisu ugroženi samo djeca i mladi nego i starije osobe koje su vrlo često žrtve prevara. Jedna od značajnijih aktivnosti Centra uz izravan rad s djecom, je pružanje podrške djeci u cijeloj Hrvatskoj jer smo jedini centar za sigurniji internet u Hrvatskoj”, kazao je Ramljak.


Uspješan rad prate i nagrade

Centar danas pruža socijalne usluge poludnevnog boravka za djecu s problemima u ponašanju u pet slavonskih županije gdje je više od stotinu djece svakodnevno u tretmanu. S njima radi više od 20 stručnjaka, koji im pomažu u učenju, pružaju psihosocijalnu i savjetodavnu potporu i djeci i roditeljima te organiziraju poludnevne boravke za djecu.

„Poludnevni boravak je socijalna usluga u kojoj se dijete ne izdvaja iz obitelji, nego se ulazi u obitelji, radi i s djetetom i cijelom njegovom obitelji. To je primjer dobre prakse, što se pokazalo i kod djece koja nakon što s 18 godina izađu iz tretmana, zatim dođu kod nas, budu volonteri i uvijek im budemo neka sigurna luka. Bitna je kontinuirana podrška i kontinuirani razvoj odnosa te da osoba i kada više nije dijete zna gdje uvijek može doći”, objasnio je Tomislav Ramljak.

Upravo zahvaljujući velikoj uključenosti volontera kojih je više od sto pedeset na godišnjoj razini i to s više od tri tisuće volonterskih sati, Centar je dobitnik Državne nagrade za volontiranje u 2022. godini.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek danas ima 23 zaposlenika.

Vrijednost njihovog rada prepoznala je i švedska Zaklada Njenog Veličanstva Kraljice Silvije, “Care About the Children” u suradnji sa Cild10 organizacijom. Između više od sto trideset kandidiranih organizacija u Europi koji se bave zaštitom djece od zlostavljanja i iskorištavanja na internetu samo deset je odabrano za dodjelu ove prestižne nagrade. Među odabranima je i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, prva organizacija iz Hrvatske koja je dobila ovako prestižnu nagradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.