Hrvatski radio

Radio Osijek

Leko: "Mir treba stalno graditi, a slobodu čuvati"

20.03.2015.

16:36

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko danas je u Vukovaru položio vijence na Ovčari i Memorijalnom groblju, posjetio Memorijalni centar Domovinskoga rata i stalni postav izložbe "Bitka za Vukovar", a u Pastoralnom centru sv. Bono u "Školi mira" govorio je mladima. Naime, od sljedeće školske godine 41.000 osnovaca u dvodnevnoj nastavi u Vukovaru će učiti o Domovinskom ratu.

"Izgradnja društva na demokratskim temeljima najveće je jamstvo da će mir trajati i da će sloboda biti očuvana te stoga mir treba stalno graditi, a slobodu čuvati jer to su procesi koji nikada neće biti završeni", poručio je za današnjeg boravka u Vukovaru predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Prema njegovim riječima, Domovinski je rat povijesna opomena i povijesna učiteljica i izvor snage hrvatskog društva da ustraje u izgradnji mira, demokratskih institucija i demokratskog sustava kako bi svi skupa mogli biti sudionici u demokratskom svijetu. "Naravno da su dojmovi svježi i jaki i ne bih htio biti pod tim dojmom gledajući budućnost, ali i ne smijem zaboraviti taj dojam", poručio je Leko u izjavi novinarima nakon što je u bivšoj vukovarskoj vojarni 204. vukovarske brigade HV-a razgledao izložbu "Bitka za Vukovar".
Posjet Vukovaru Josip Leko počeo je odavanjem počasti poginulima i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima tijekom obrane toga grada u Domovinskom ratu te je na mjestu masovne grobnice na Ovčari položio vijenac i zapalio svijeću, a zatim i kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.
U pratnji ravnatelja Javne ustanove Memorijalnog centra iz Domovinskog rata u Vukovaru Zorana Šanguta, razgledao je stalnu izložbu "Bitka za Vukovar", koja je prije nekoliko dana otvorena u jednoj zgradi u krugu negdašnje vojarne 204. vukovarske brigade HV-a, s mnogobrojnim fotografijama, dokumentima, novinskim člancima, primjercima oružja te drugim svjedočanstvima obrane Vukovara 1991. godine.
U Školi mira s učenicima iz Slavonije
Posjet Vukovaru predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko završio je sudjelovanjem u Školi mira u Pastoralnom centru "Sv. Bono" u sklopu projekta Ministarstva branitelja, a bili su nazočni učenici osmih razreda osnovnih škola iz Orahovice, Valpova, Višnjevca, Mikluša i Čađavice. Leko je učenicima rekao kako je važno aktivno sudjelovati u očuvanju mira, pri čemu je istaknuo da je aktivno zauzimanje za mir i izgradnju demokratskog društva najbolje jamstvo za uspjeh Hrvatske u međunarodnim odnosima i za perspektivu svih njezinih građana, a posebice mladih pred kojima je budućnost.
Škola mira dio je projekta Ministarstva branitelja koji bi trebao zaživjeti od iduće školske godine, a kojim je predviđeno da učenici osmih razreda iz svih krajeva Hrvatske tijekom školske godine dva dana borave u Vukovaru u kojem će obići sva mjesta važna za Domovinski rat te pohađati Školu mira u kojoj će učiti o mirnom prevladavanju sukoba te vrijednostima očuvanja mira. 
Reakcija na Turudićeve izjave
Za predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku administrativni put nije najbolja zaštita Domovinskog rata jer, kako je rekao sva iskustva da se dekretima nešto zaštiti i brani nisu dala ploda. 
Komentirajući na zamolbu novinara inicijativu predsjednika Županijskoga suda u Zagrebu Ivana Turudića da se u Kazneni zakon uvede djelo poricanja Domovinskog rata, Leko je istaknuo kako bi – radi zaštite vrijednosti Domovinskog rata – "puno više vrijedilo da građani Hrvatske, i naši prijatelji i gosti, pa i nekadašnji protivnici, dođu ovdje i vide žive predmete i slike", ocjenjujući kako bi to bila najbolja zaštita Domovinskog rata.

"Mora znati kolega Turudić da je u načelima, u uvodu Ustava, Domovinski rat kao vrijednost i kao jedan od temelja hrvatske države, a sva iskustva da se dekretima nešto zaštiti i brani nisu dala ploda. Nisam uvjeren u administrativne mjere u tom smislu", poručio je Leko.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.