Hrvatski radio

Radio Osijek

Lenonnova "Give Peace a Chance" istodobno u eteru diljem Europe

03.03.2022.

16:21

Autor: Radio Osijek/TM

S prosvjeda podrške Ukrajini u Ljubljani

S prosvjeda podrške Ukrajini u Ljubljani

Foto: HRT/Miha Rekar / Unsplash

Na inicijativu berlinskog RBB Radio Eins u petak, 4. ožujka nekoliko stotina radijskih postaja u Europi istodobno će u 8 sati i 45 minuta pustiti pjesmu Johna Lennona „Give Peace a Chance” i time poslati poruku mira i protiv rata u Ukrajini.

"Sada kada se rat ruskom invazijom na Ukrajinu vratio na europsko tlo, želimo pozvati naše radijske kolege u Europi da iskažu zajedništvo i zasviraju „Give Peace a Chance” Johna Lennona, u isto vrijeme (8.45 CET) ovoga petka, 4. ožujka”, poruka je s RBB Radio Eins iz Berlina na koju su odgovorile mnoge radijske postaje, pa i Radio Osijek.

Inicijativi se priključuje Hrvatska radiotelevizija, odnosno svi centri Hrvatskoga radija HRT - HR 1, HR2, HRT - Radio Dubrovnik, HRT - Radio Knin, HRT - Radio Osijek, HRT - Radio Pula, HRT - Radio Rijeka, HRT - Radio Sljeme, HRT - Radio Split, HRT - Radio Zadar. Tom gestom iskazat će se potpora Ukrajini i ukrajinskome narodu koji je teško pogođen ratnim strahotama uslijed vojne invazije Rusije na tu zemlju.

Na inicijativu kolega s radioeins oko ove mirovne akcije okupilo se nekoliko stotina radijskih postaja u cijeloj Europi. Među njima je Savez ukrajinskih radija, YLE iz Finske, Radio Rumunjska, švicarski SRF, Deutschlandfunk Kultur, gotovo sve postaje iz sastava njemačkog ARD-a, mnogobrojne privatne radijske postaje i mnogi mnogi drugi. 

„To je naš znak protiv rata. Silno nas se dojmilo to što je toliko puno kolegica i kolega diljem Europe odmah pristalo i sudjeluju u akciji”, izjavio je glavni urednik berlinske radioeins postaje Robert Skuppin. 

Pjesma "Give Peace a Chance" iz 1969. postala je popularna antiratna himna. Jednom prilikom istovremeno ju je pjevalo pola milijuna prosvjednika protiv rata u Vijetnamu, a bolno je aktualna i danas kada bjesni rat u Ukrajini.

U petak ujutro unija mnogobrojnih radija ovoj će svojevrsnoj svjetovnoj molitvi za mir dati život i novo značenje.

John Lennon izvodi Give Peace a Chance 1969.

John Lennon izvodi Give Peace a Chance 1969.

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.