Hrvatski radio

Radio Osijek

Let za slobodu Vukovar-Knin

05.08.2015.

10:01

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije tisuće golubova poletjelo je jutros u 6 sati i 211 sekundi iz Vukovara i Knina te poslalo poruku mira i zajedništva cijele Hrvatske za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Projekt "Let za slobodu" osmislio je Zvonko Pejak, uzgajivač golubova koji je htio na ovaj način povezati sve hrvatske uzgajivače i obilježiti značajnu obljetnicu u novijoj hrvatskoj povijesti. Tisuću golubova krenulo je iz Vukovara, s Memorijalnoga groblja hrvatskih branitelja prema svojim kućama u Kninu, ali i cijelom hrvatskom jugu- od Istre do Dubrovnika. Najduži put letjeli su golubovi od Vukovara do Dubrovnika, a u suprotnom smjeru od Knina do Osijeka. Za taj im je put, istaknuo je Pejak, potrebno najmanje četiri sata. Pomoću posebnih uređaja bit će izmjerena brzina letenja golubova pismonoša na ovoj daljinskoj utrci koja je originalna i jedna od najtežih koje su na svijetu održane, kaže Pejak. 

U akciju se uključilo 25 braniteljskih i stradalničkih udruga iz Vukovara i okolice, rekao je predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Vukovara Franjo Šoljić, te istaknuo kako je ovom akcijom iz Knina i Vukovara poslana jedinstvena poruka mira, zajedništva i slobode cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Golubovi su poletjeli u 6 sati i 211 sekundi čime je simbolično odana počast za 211 hrvatskih branitelja poginulih prije 20 godina u Oluji. 

Nakon što su poletjeli golubovi iz Vukovara kolona branitelja i uzgajivača golubova je s ulaza u Memorijalno groblje došla do mjesta masovne grobnice. Među bijelim križevima, postavljenim u spomen na vukovarske žrtve Domovinskog rata, bijelu golubicu mira prema Kninu je pustila djevojčica Petra Šimunović, unuka poginulog hrvatskog branitelja Vlade Šimunovića iz Cerića kod Vinkovaca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.