Hrvatski radio

Radio Osijek

"Lica Osijeka" u Tjednu Mađara

13.09.2018.

09:22

Autor: Marko Kolić/Hina

FOTO: Grad Osijek

FOTO: Grad Osijek

Foto: - / -

U sklopu Tjedna Mađara u Osijeku otvorena je izložba "Lica Osijeka". Sastali su se gradonačelnici Osijeka i Pečuha Ivan Vrkić i Zsolt Pava koji su razgovarali o boljoj prometnoj povezanosti gradova koji su već 45 godina prijatelji .

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je nakon sastanka s gradonačelnikom Pečuha Zsoltom Pavom kako prometnu povezanost Osijeka i toga mađarskoga grada treba vratiti na razinu prije 30-40 godina, kada su ti gradovi bili dobro povezani željezničkim i autobusnim prijevozom.

Kako je rekao Vrkić, gradski će čelnici, radi ostvarenja tog cilja, kontaktirati mjerodavne županijske i državne vlasti.
Dvojica gradonačelnika sastala su se u povodu 45. obljetnice prijateljstva Osijeka i Pečuha.
"Dogovorili smo se da zajedno sa županijama - mađarskom Županijom Baranjom i Osječko-baranjskom županijom, uz pomoć dvojice župana, uputimo zajedničko pismo našim vladama i potaknemo ih da se poradi na boljoj prometnoj povezanosti", rekao je Vrkić.
Dodao je da su gradovi, pokaže li se da za prometno povezivanje željeznicom i autobusima nema dovoljno komercijalnog interesa, to spremni subvencionirati.
Vrkić je istaknuo kako je bilo riječi i o mogućnostima gospodarske suradnje te razmjeni iskustava i suradnji dvaju gradova kad je riječ o gospodarskim zonama i poticanju poduzetništva.
 Gradonačelnik Pečuha Zsolt Pava izvijestio je kako će gradnja dionice autoceste M6 od Mohača do hrvatske granice početi u lipnju 2019., te da se u prvom tromjesečju 2020. očekuje početak gradnje ceste Barcs Virovitica. Najavio je da će se uskoro održati Gospodarski stol u Pečuhu na kojemu će se razgovarati o mogućnostima gospodarske suradnje dvaju gradova.
"Kad je riječ o turizmu, podupiremo specifičnu ideju, a to je da mladi u što ranijoj dobi posjećuju gradove prijatelje, dakle djeca iz Osijeka Pečuh, a djeca iz Pečuha Osijek kako bi se upoznali s tim gradovima i na taj način u svoje obitelji i širu zajednicu prenijeli interes za drugi grad i regiju kako bi se gradovi još više povezali, rekao je Zsolt Pava.

Nakon sastanka dvojica gradonačelnika bili su u osječkome Muzeju Slavonije na otvorenju izložbe fotografija "Lica Osijeka" mađarske grupe "Focus".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.