Hrvatski radio

Radio Osijek

Lice i naličje Tvrđe prije 50 godina

07.07.2022.

08:12

Autor: Radio Osijek

Izložba DAOS

Izložba DAOS

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Pod svodovima Državnog arhiva u Osijeku otvorena je izložba "Lice i naličje Tvrđe" na kojoj su predstavljene fotografije Tvrđe iz 1972./1973. godine iz fundusa arhiva.

„Lice i naličje Tvrđe“ je autorski izbor Dražena Kušena fotografija iz Zbirke fotografija Državnog arhiva u Osijeku HR-DAOS-2035, serije Fotogrametrijski snimci osječke Tvrđe. Za pojedine izabrane objekte koje i danas susrećemo u Tvrđi izložba pokazuje stanje njihova lica i naličja - pročelja i dvorišta (ili njihovih dijelova). Posebna je vrijednost ovih fotografija što bez ikakvoga uređivanja i skrivanja dokumentiraju izgled odgovarajućeg objekta u trenutku snimanja 1972./1973. godine, a odražavaju vrijeme, situaciju i status samog objekta, njegovih stanovnika i korisnika. 


Izložba Lice i naličje Tvrđe 1972./1973.

Izložba Lice i naličje Tvrđe 1972./1973.

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Fotografije su prethodile početku obnove Tvrđe kakvu smo poznavali posljednjih desetljeća. Naime, prema narudžbi Općine Osijek, Geodetski fakultet u Zagrebu - Zavod za fotogrametriju je tijekom 1972. i 1973. godine izvršio fotogrametrijsko snimanje objekata kao podloge za izradu ortogonalnih nacrta pročelja, a jedan njihov primjerak je završio i u osječkom arhivu. Izradom ovih snimaka započela je izrada Urbanističkog plana revitalizacije osječke Tvrđe. Njezinom sadašnjom revitalizacijom, koja je započela obnovom infrastrukture, Tvrđa će zadobiti već drugu generaciju svoga lica i naličja u odnosu na ono iz 1972./73. godine prikazano na fotografijama ove izložbe.

Izložbu je u sklopu Osječkoga ljeta kulture otvorio predsjednik osječkog Gradskog vijeća Vladimir Ham. Ulazak na izložbu je slobodan, a kako je postavljena pod svodovima, na otvorenom, može se pogledati u svako doba dana (i noći) do 3. rujna 2022. godine.

Dražen Kušen i Vladimir Ham

Galerija
Izložba Lice i naličje Tvrđe 1972./1973., Foto: Radio Osijek/Radio Osijek
Izložba Lice i naličje Tvrđe 1972./1973., Foto: Radio Osijek/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.