Hrvatski radio

Radio Osijek

Life Danube Free Sky, za spas ptica u Kopačkom ritu

13.11.2020.

10:41

Autor: Željko Kovačević

foto PP Kopački rit

foto PP Kopački rit

Foto: - / -

Park prirode Kopački rit, zajedno s 15 partnera iz 7 zemalja sudjeluje u međunarodnom projektu za zaštitu ptica duž Dunava – pod nazivom LIFE Danube Free Sky - Transnational conservation of birds along Danube river.

Vrijednost projekta je veći od 6 milijuna i 600 tisuća eura, a želje da se spriječe strujni udari (elektrokucija) i sudari (kolizija) ptica s dalekovodima, koji uzrokuju stradavanje i ozlijeđivenje tisuće ptica. 

Projekt “LIFE Danube Free Sky” usmjeren je na navedene prijetnje te predstavlja jedinstveni primjer transnacionalne suradnje duž jednog od najvažnijih migracijskih koridora, mjesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Europi - rijeke Dunav. Projekt je započeo 1. rujna 2020. godine uz odobreno financiranje iz programa LIFE Europske unije. Tijekom planiranih 5 godina provedbe projekta, 15 partnera iz 7 zemalja tražit će  najučinkovitija rješenja kako bi se spriječilo stradavanje ptica. Želja je da se posebnim tehnikama dalekovode učine vidljivijima na više od 245 km dionica dalekovoda. Uz to na poseban način bi se označilo više od 3200 najopasnijih stupova dalekovoda unutar područja obuhvaćenog projektom.

Smrtnost ptica uzrokovana interakcijom s dalekovodima i drugim elektroenergetskim objektima dokumentirana je za preko 380 vrsta ptica, uključujući kritično ugrožene. Na području obuhvata projekta „LIFE Danube Free Sky“ nalazi se oko 2074 km nadzemnih dalekovoda opasnih za ptice. Navedeni raspon dalekovoda predstavlja ozbiljnu prijetnju za zimovanje i reprodukciju populacije 12 ciljnih vrsta.

Ugradnjom preusmjerivača leta ptica na vodiče dalekovoda i izolacijom opasnih stupnih mjesta dalekovoda na 23 posebna područja zaštite i 9 važnih područja za ptice, projektom će se spriječiti stradavanje ili ozljeđivanje oko 2000 jedinki ciljnih vrsta od sudara s vodičima dalekovoda ili uslijed strujnog udara, tijekom svake godine.

Na području Hrvatske, projekt „LIFE Danube Free Sky“ realizirat će tri partnera – Javna ustanova Park prirode Kopački rit, Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS d.o.o.) i HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS d.o.o.). JUPP Kopački rit kao koordinator projekta osigurat će praćenje i istraživanje stradavanja ptica prije i nakon primjene zaštitnih mjera na elektroenergetskoj infrastrukturi koja je identificirana kao ugroza pticama, te predložiti mjere i za poboljšanje uvjeta reprodukcije i opstanka ptica, posebno ugroženih ciljnih vrsta. Zaštitne mjere na elektroenergetskoj infrastrukturi provest će operatori prijenosnog odnosno distribucijskog sustava, HOPS d.o.o. i HEP ODS d.o.o. Glavni rezultat projekta bit će značajno smanjenje, te dijelom potpuni izostnak opasnosti za ptice na širem području Parka prirode Kopački rit, kao jednog od ornitološki najznačajnijih područja u Hrvatskoj.

PP Kopački rit

PP Kopački rit

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.