Hrvatski radio

Radio Osijek

Liječnici upozoravaju- izbjegavajte sunce

08.07.2015.

10:29

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer je 30 Osječana zatražilo liječničku pomoć zbog problema koji su nastali uslijed visokih temperratura i nesnosne vrućine u gradu. Broj intervencija povećan je za 20%, a građani je na oprez pozvala dr. Hanan Yahia, zamjenica ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Doktorica Yahia, gostujući danas u programu HRT-a i Radio Osijeka posebno je istaknula kako kronični bolesnici, pogotovo oni sa srčanim smetnjama, nipošto ne smiju preskočiti redovitu terapiju. Uputila je i uobičajene savjete- kako se ponašati po visokim temperaturama koje vladaju u našim krajevima. Najbolja je preporuka svima koji to mogu da smanje fizičke aktivnosti i da izbjegavaju boravak na otvorenom između 10 i 18 sati te da ljudi svoje aktivnosti pokušaju obaviti što ranije ujutro ili što kasnije navečer. Oni koji pak moraju boraviti vani zbog posla obavezno bi trebali piti što više tekućine, bezalkoholnih pića, nositi pokrivalo na glavi, laganu odjeću, konzumirati laganu hranu uz dosta voća i povrća te izbjegavati alkohol i kofeinske napitke. 

Prije ulaska u bazene ili Dravu nije preporučljivo sunčanje kako tijelo ne bi doživjelo temperaturni šok, a klimatizacijski uređaji ne bi smjeli biti podešeni na preniske temperature. Preporučljivo je tek 5 ili 6 stupnjeva niže od vanjske temperature zraka. 

Ostale savjete poslušajte u snimljenom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.