Hrvatski radio

Radio Osijek

Lijepom našom na semeljački način

06.01.2017.

21:15

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Semeljačke snaše i ove su godine organizirale tradicionalni godišnji koncert na kojem su okupile brojne goste i publiku, a cilj je bio prikupiti novac kako bi se pomoglo osobama s posebnim potrebama.

I ove je godine dvorana Doma kulture bila prepuna jer su Semeljačke snaše odlučile organizirati humanitarni koncert na kojem su nastupili brojni izvođači, tamburaški sastavi i solisti, pjevačke folkorne skupine. Kako je istaknula voditeljica Izvorne pjevačke skupine "Semeljačke snaše" Marinka Jaman okupilo se više od 250 posjetitelja koji su platili simboličnu ulaznicu, ali su snaše i na druge načine prikupljale novac kako bi pomogli osobama s posebnim potrebama na području Semeljaca. Takvih je osoba trinaest na području sela i u svakom im je trenutku potrebna pomoć i pozornost zajednice, ističu snaše koje se inače redovito okupljaju, organiziraju brojne radionice tradicionalnog veza, zlatoveza, manifestacije kojima se čuva tradicija i narodna nošnja te, dakako, izvorno pjevanje. Trenutačno je u snašama 15 redovnih članica, no za posebne prigode okupi ih se znatno više, ističe Marinka Jaman koja i u osnovnoj školi u kojoj je zaposlena vodi folklorne radionice u kojima sudjeluju školska djeca.

 

Semeljačke snaše osmislile su bogat program u kojem je publika uživala puna dva sata. Nastupili su Sabina Bogdanić i Igor Dumančić s božićnim programom, Izvorna pjevačka skupina Semeljačke snaše, ženska klapa Certissa, Matea Matković uz tamburaški sastav Strossmayer, Sanja Hajduković uz tamburaški sastav Slavonski vez, članovi kulturnoumjetničkog društva "Braća Banas" iz Josipovca, muške pjevačke skupine Babogredci i Kešinački mališani, te tamburaški sastavi Kristali iz Županje i Slavonski dukati iz Semeljaca. 

Nakon programa u kojem su prikazani božićni običaji i pjesme, tradicionalno pjevanje, plesovi Slovaka te odličan zabavni program održano je i blagdansko druženje svih sudionika manifestacije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.