Hrvatski radio

Radio Osijek

Linić u Osijeku o porezu na nekretnine

29.01.2013.

14:34

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar financija Slavko Linić izjavio je u Osijeku kako je komunalna naknada "relikt socijalizma" i stoga je treba zamjeniti porezom na nekretnine kako bi hrvatski porezni sustav bio transparentan i da bi svaki poduzetnik imao jasne naznake toga sustava.

Kazao je kako vjeruje da će Vlada konačni prijedlog zakona o porezu na nekretnine završiti u ožujku, a da se saborska rasprava o tom zakonu očekuje u travnju. Na novinarski upit kako će osigurati potporu za ovaj zakonski prijedlog ako izostane podrška najvećeg SDP-ovog koalicijskog partnera HNS-a, Linić je kazao kako se u ovome trenutku o tome ne razmišlja.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kazao je kako ima puno nekretnina u vlasništvu poslovnih banaka, koje bi trebalo staviti u funkciju te kako smatra da bi i prihod od poreza na neiskorištene nekretnine u državnom vlasništvu trebao ići jedinicama lokalne samouprave, jer bi to primoralo državne institucije na bolje gospodarenje svojom imovinom.

Današnja rasprava o porezu na nekretnine u Osijeku u sklopu je niza sastanaka koji će se održati po cijeloj Hrvatskoj u cilju informiranja predstavnika jedinica lokalne samouprave o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.