Hrvatski radio

Radio Osijek

Linijska proizvođačka organizacija za svinjogojce

26.09.2016.

14:35

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Je li to put za spas hrvatske svinjogojske proizvodnje koja danas pokriva samo 30 posto domaćih potreba ?

Broj krmača u posljednjih je desetak godina s 250.000 pao na 80.000, a male se svinjogojske farme svakodnevno zatvaraju. Sve su to razlozi zbog kojih je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori pokrenut postupak za pridruživanje svinjogojske proizvodnje Osječko-baranjske županije linijskoj proizvođačkog organizaciji.

Predsjednik Dario Periškić, svinjogojac iz Vukovarsko srijemske županije  istaknuo je kako proizvođači svinja žele aktivno sudjelovati u kreiranju poljoprivredne politike i rješevanju problema na terenu. Nužna im je pomoć resornog ministarstva: "Trebamo pomoć države da se to sve regulira i dovede na pristojnu razinu". Na problem upozorava i Ernest Nad iz Hrvatske gospodarske komore, županijske komore u Osijeku: "Dakako, to je veliki alarm i svinjogojsku proizvodnju treba zaštititi. Ona je nekad činila gotovo 15 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje Hrvatske, odnosno 36 posto stočarske proizvodnje".

Ministarstvo poljoprivrede inicijativu za osnutkom proizvođačke organizacije pozdravlja i najavljuje pozitivne pomake. Pomoćnik ministra Tugomir Majdak: "Pripremne su radnje za iduću godinu, kada će se mijenjati Program ruralnog razvoja u tijeku. Kalkulacije se rade za svaki vid stočarske proizvodnje pa tako i svinjogojstvo". Domaći proizvođači mogu i znaju proizvesti, no ne po cijenama po kojima se uvozna svinjetina prodaje u hrvatskim trgovačkim centrima, rekao je Perkišić te kao jedan od najvećih problema naveo uvoz jeftinog svinjskog mesa. Dodao je i kako europski proizvođači imaju skrivene potpore koje našima nisu dostupne. Manjkav je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, čije su promjene također najavljene. On bi stočarima trebao osigurati dovoljno zemlje za proizvodnju stočne hrane po povoljnim cijenama.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.